Hlavní obsah

KLDR se podle Washingtonu vrátí k jednání

WASHINGTON

Severokorejští představitelé při setkání s americkými diplomaty v pondělí v New Yorku oznámili, že Pchjongjang se vrátí k přerušeným šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu, ale neuvedli, kdy se tak stane. Oznámil to v úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Článek

Čínský velvyslanec při OSN Wang Kuang-ja dnes prohlásil, že rozhovory pravděpodobně začnou během několika týdnů v Pekingu, zřejmě již do konce června. Čínský diplomat zopakoval, že jednání jsou "nejlepší cestou", jak vyřešit celý spor, a vyjádřil naději, že nové kolo jednání přinese pokrok.

"Severokorejci řekli, že se vrátí k šestistranným jednáním, ale neuvedli konkrétní dobu, kdy tak učiní," řekl McCormack.

Jeho výroky jsou třetím popisem pondělní schůzky, který američtí představitelé dnes poskytli během čtyř hodin. Mluvčí Bílého domu Scott McClellan nejprve řekl, že Severní Korea nenaznačila, že by byla připravena se k rozhovorům vrátit. Později uvedl, že "zástupci Severní Koreje vyjádřili oddanost šestistranným rozhovorům, ale nenaznačili, že by byli připraveni se k nim vrátit".

Jednání po měsíci

Obě strany se sešly v New Yorku poprvé po měsíci. Spojené státy se snaží, aby se Pchjongjang vrátil po roční přestávce k rozhovorům, na kterých se podílejí i Čína, Jižní Korea, Japonsko a Rusko.

Na pondělním setkání Severokorejci zopakovali, že podporují bezjaderný Korejský poloostrov a že celá věc může být na šestistranných rozhovorech projednána, uvedl nejmenovaný zástupce amerického ministerstva zahraničí. Ale potom podle něj jako při jiných příležitostech požadovali, aby se rozhovory věnovaly i jejich požadavkům, především tomu, aby USA poskytly bezpečnostní záruky a přestaly s údajně nepřátelskou politikou vůči KLDR.

Se vstřícným gestem přišel v Bangkoku americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který v pondělí řekl, že USA nestanovily časový limit, během něhož předloží celou věc Radě bezpečnosti OSN ve snaze uvalit na Severní Koreu sankce. De facto tak anuloval předcházející výrok jednoho ze svých spolupracovníků, který s ním cestoval po Asii a který řekl, že by celá věc mohla být předložena RB OSN během několika týdnů.

KLDR v únoru oznámila, že má jaderné zbraně. Situace je ještě napjatější poté, co se v minulých týdnech objevily zprávy, že hodlá provést jejich zkoušku. Pchjongjang tvrdí, že jaderné prostředky jsou poslední možností, jak ukázat, že je schopen se ubránit případné americké invazi.

Reklama

Související články

KLDR přerušila jednání o jaderném programu

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že na dobu neurčitou přerušuje mezinárodní jednání o svém jaderném programu. Zároveň již po několikáté oznámila, že vlastní...

Výběr článků

Načítám