Hlavní obsah

KLDR odmítla zprávy, že chystá jadernou zkoušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

KLDR v úterý odmítla zprávy médi,že na červen připravuje jadernou zkoušku. Označila to za americkou propagandu a obvinila Spojené státy,že svým jednáním maří pokračování mezinárodních rozhovorů o severokorejském jaderném programu.

Článek

"USA halasně tvrdí, že naše země provede v červnu podzemní nukleární test, a chtějí se kvůli tomu obrátit na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), Japonsko a další zainteresované státy," napsal nejvýznamnější, státem kontrolovaný severokorejský deník Rodong Sinmun.

Washington chce dát KLDR nálepku "jaderného zločince", spolčuje se proti nám a "pokouší se nás zadusit", uvedl dále Rodong Sinmun, přičemž zprávy o možné zkoušce severokorejské atomové zbraně nazval "americkou strategickou propagandu" předkládanou médiím. "To ukazuje, že Spojené státy se nechovají normálně a že je to země, se kterou se nedá jednat," dodává list.

USA mají podezření

Američtí představitelé minulý týden vyjádřili na základě satelitních snímků ze špionážní družice podezření, že Pchjongjang připravuje svůj první test atomové zbraně. V možné lokalitě v Kildžu na severovýchodě země, kde se nachází jeden ze severokorejských výzkumných reaktorů, prý byla vykopána a znovu zasypána obrovská jáma a v bezpečné vzdálenosti byla postavena pozorovatelna.

KLDR v únoru oficiálně přiznala, že disponuje jadernými zbraněmi. V neděli generální ředitel MAAE Muhammad Baradej prohlásil, že Pchjongjang možná disponuje až šesti jadernými bombami.

Od loňského června se KLDR odmítá vrátit k šestistranným jednáním o svém jaderném programu. Jako důvod uváděla jihokorejský jaderný výzkum. V úterý z maření rozhovorů Pchjongjang nařkl Spojené státy. "USA nesou plnou odpovědnost za pomalý pokrok šestistranného dialogu a za průtahy při řešení jaderných problémů. Naše země udělala vše, co mohla, aby vyřešila tyto problémy s co největší flexibilitou a tolerancí při předchozích šestistranných jednáních."

Reklama

Výběr článků

Načítám