Hlavní obsah

Klaus znovu kritizoval hysterii kolem klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ve Vídni se v pondělí sešli na sympoziu vědci z různých zemí, kteří podobně jako český prezident Václav Klaus sdílejí kritické postoje k převládajícím názorům na klimatické změny ve světě. Klaus, který je na soukromé návštěvě Vídně, se odpoledne sympozia rovněž zúčastnil a večer v Hayekově institutu zopakoval své názory na klimatické změny a globální oteplování.

Článek

Zatímco většina expertů poukazuje na citelné oteplování naší planety, které je podle nich do značné míry způsobeno nezodpovědným chováním člověka, Klaus považuje zvýšení globálních teplot v historickém porovnání za velmi malé a jeho dopady na naši společnost za zanedbatelné.

Někteří z přítomných vědců, kteří se ještě před zahájením sympozia zúčastnili tiskové konference, kritizovali závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC).

Fred Singer z Virginské univerzity pak výslovně připomněl návrh českého prezidenta, který nedávno na zasedání VS OSN vyzval k tomu, aby se vývoj klimatu nestudoval jen v rámci IPCC, ale i v další nezávislé skupině. Právě tento přístup považují účastníci sympozia za klíčový, protože podle jejich názoru jsou závěry IPCC nesprávné.

Teplo lidstvu prospívá

Také ředitel jiné americké výzkumné skupiny Jamestown Group Klaus Heiss zdůraznil, že vliv CO2 na změny klimatu není vědecky prokázán. Katastrofické scénáře globálního oteplování neodpovídají historické zkušenosti, protože "teplá období byla zatím vždy pro lidstvo dobrá a studená období nepříznivá".

Bývalý šéfekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) David Henderson pak prohlásil, že zpráva IPCC byla vypracována pod tlakem politiky, byla do značné míry zmanipulována a navíc ještě záměrně zkresleně interpretována.

V souladu s přírodou

Český prezident v Hayekově institutu plně podpořil názory těchto vědců a zopakoval své již známé pohledy na problematiku klimatických změn. Zdůraznil nerozumnost úmyslu bojovat proti změnám klimatu restriktivními opatřeními a omezováním osobní svobody jednotlivců i celých skupin a odsoudil iracionalitu, s jakou se prezentuje téma globálního oteplování.

Poukázal na to, že podle jeho názoru převládá v nynější diskusi o těchto tématech ideologie nad vědou a militantní environmentalismus nad ekologií.

"Žádná radikální opatření nejsou v tuto chvíli nutná," zdůraznil Klaus. Podle něj je třeba "nesnažit se změnit přírodu svými zásahy, ale snažit se spíše přizpůsobit vývoji přírody".

Hysterii místo vědy

V rozporu s převládajícím míněním je podle Klause zvyšování teplot v posledních letech zanedbatelné, objektivní důkazy, které jsou k dispozici, nejsou alarmující, vědecký spor v otázkách vývoje klimatu není zdaleka ukončen a návrhy jakési "deindustrializace" by byly kontraproduktivní.

Klaus také řekl, že zatímco dříve nenáviděl švejkovské "To chce klid", dnes je tato fráze ve vztahu k hysterii kolem klimatických změn na místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám