Hlavní obsah

Kerryho jako veterána sledovala dva roky FBI

Právo, Jiří Roškot (Washington)
WASHINGTON

Údiv nad rozsahem sledování své osoby agenty a informátory FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování) počátkem 70. let vyjádřil v pondělí v rozhovoru pro list The Los Angeles Times (LAT) demokratický prezidentský kandidát John Kerry.

Foto: Barbora Janečková

Hrad Malenovice pohledem osmileté Lenky ze Zlína z výtvarné soutěže Hrad jako malovaný.

Článek

"Jsem překvapen rozsahem. Bylo to v rozporu s ústavou. Není to v pořádku," řekl Kerry, jemuž deník LAT poprvé zprostředkoval většinu záznamů let 1971-72, které získal spisovatel Gerald Nicosia.

Kerry se po návratu z Vietnamu zapojil do mírového hnutí a do podzimu 1971 byl v čele organizace veteránů. O průběhu krvavého konfliktu týž rok svědčil před zahraničním výborem Senátu, jehož členem se o 14 let později stal a zůstal jím dosud.

Právě jeho vystoupení se stalo pro FBI podnětem ke sledování Kerryho a z dokumentů vyplývá, že agenti monitorovali každý jeho krok, o čem mluví na mítincích, fotografovali ho a odposlouchávali jeho telefony. Svodky mířily na stůl nejvyšších činitelů včetně šéfa FBI Edgara Hoovera a prezidenta Richarda Nixona.

Nynější prezidentský kandidát podle svých slov tehdy věděl, že má v patách "očka", ale netušil, co všechno o něm vedli. "Ostatní si z toho dělali legraci," vzpomínal na situaci, kdy na jeho mítincích postávali.

Když si totiž v roce 1987 už jako senátor vyžádal své složky, svěřil se kolegům, že obsah byl velice nudný a tvořily ho většinou novinové výstřižky.

"Dnešní FBI není FBI Edgara Hoovera," upozornil Kerry. "Dnešní FBI bojuje na frontě proti terorismu a čelí kritice, zda si vede účinně".

Reklama

Výběr článků

Načítám