Hlavní obsah

Kerryho děsí ambice nezávislého Nadera

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Noční můrou demokrata Johna Kerryho je nezávislý prezidentský kandidát Ralph Nader. Za situace, kdy senátor svádí vyrovnaný souboj s šéfem Bílého domu, mu totiž Nader může odlákat rozhodující hlasy, jak se to stalo na Floridě v roce 2000.

Foto: magistrát F-M
Článek

"Politický systém není nadále schopen poskytnout ani zdání, že vyvažuje moc korporací," prohlásil v minulých dnech Nader, právník, jenž od 60. let proslul jako úspěšný obhájce spotřebitelů proti velkým společnostem a stojí nalevo od Demokratické strany.

Obě hlavní politické strany (republikány a demokraty) podle něho "stále víc kontrolují peníze společností, jejich lobbisté a nenasytnost", prohlašuje Nader, kterého demokraté obviňují, že mu ve skutečnosti jde jen o něho samého.

Na Floridě, kde se v roce 2000 rozhodovalo o celkovém výsledku prezidentských voleb, prohrál demokrat Albert Gore s Georgem W. Bushem po sporech kolem sčítání o pouhých 537 hlasů, přičemž Nader si jich v tomto státě připsal 97 500.

Je téměř jisté, že tisíce voličů by jinak daly přednost Gorovi. Ale "buřič" Nader nevyhověl výzvám z demokratického tábora, aby kandidaturu vzdal, a vede si svou. Proto se letos paradoxně stal faktickým spojencem republikánů. Ti totiž v některých státech připojovali své podpisy na jeho kandidátní listinu, aby jich shromáždil dostatečný počet a mohl figurovat na volebních lístcích.

Výsledkem je, že kandiduje ve 40 z 50 států USA , v nichž by mohl - i když jen teoreticky - získat minimální počet 270 volitelů (z celkového počtu 538) potřebných ke zvolení prezidentem USA.

Stálá výzva zleva

Před čtyřmi lety se ucházel o tento úřad za Stranu zelených. V lidovém hlasování získal celkem 2,9 miliónu hlasů, ale ani pouhé tři volitelské hlasy, což je minimum připadající na každý z nejmenších států USA a Kolumbijský obvod s hlavním městem Washingtonem.

Letos Nader poněkud zmátl své příznivce, když se rozešel se "zelenými" a jako nezávislý přijal v některých státech podporu Reformní strany, založené počátkem 90. let texaským ropným magnátem Rossem Perotem. Ta vlastního kandidáta nemá.

Nader nemá šanci na celkově výrazné umístění, avšak v jednotlivých státech může získat dost hlasů na to, aby při zcela vyrovnaném souboji Kerryho s prezidentem Bushem opět napomohl republikánovi k vítězství.

Pro Kerryho představuje stálou výzvu i ve zbývajících týdnech do voleb 2. listopadu. Nejnověji podporou tradičnímu Miliónovému pochodu na Washington 17. října, jehož účastnící mají opět vnést požadavky na vyšší zaměstnanost a odměnu za práci.

Nader v otevřeném dopise vyzval demokratické lídry v Kongresu USA, aby odmítli zvýšení vlastních senátorských a poslaneckých odměn do doby, než minimální federální mzda dosáhne kupní síly z roku 1968 nebo osm dolarů na hodinu (přes 200 Kč). Nyní činí 5,15 dolaru (asi 130 Kč na hodinu).

V debatě jen na internetu

Nader, jeho stoupenci, ale i přívrženci jiných politických proudů mají důvod si myslet, že platná pravidla spojená s volbami upřednostňují obě hlavní strany.

Právník se například nemohl zúčastnit televizních debat kandidátů. Nesplnil totiž podmínky nezávislé komise, která je organizuje.

Podle ní se do debaty kvalifikují jen kandidáti, kteří v pěti uznávaných průzkumech získají víc než 15procentní preference. Toto opatření bylo přijato po roce 1992, kdy se souboje před kamerami účastnil společně s tehdejším prezidentem Georgem Bushem starším a demokratem Billem Clintonem i nezávislý kandidát miliardář Perot.

Přímou konfrontaci Nadera s Kerrym a Bushem zprostředkovala v těchto dnech na internetu až nevládní organizace New Voters Project (Projekt pro nové voliče), zaměřená především na mládež. Každý z kandidátů jí písemně odpověděl na 12 otázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám