Hlavní obsah

Kerry vyhrál demokratické primárky i v Maine

WASHINGTON

Demokratický senátor John Kerry zvítězil podle prvních odhadů také v primárkách v americkém státě Maine. Sčítání hlasů stále probíhá, ale již nyní je jisté, že mu hlas dalo přes 50% všech voličů. Cesta k bitvě o Bílý dům se tak Kerrymu reálně přibližuje.

Foto: Milan Haluška
Článek

Kerry vede ve státě na severovýchodě USA se 50 procenty hlasů před bývalým vermontským guvernérem Howardem Deanem s 19 a poslancem Sněmovny reprezentantů Dennisem Kucinichem se 13 procenty.

Senátor John Edwards a penzionovaný generál Wesley Clark získali méně než deset procent hlasů. Sčítání hlasů není ještě zcela uzavřeno.

Další bitvy v úterý

"Voliči v Maine poslali (prezidentu) Georgi Bushovi vzkaz, že jeho dny jsou sečteny a že v Americe přichází změna," uvedl Kerry v prohlášení.

Jeho úspěch v Maine, který vysílá na demokratický nominační sjezd 24 delegátů, následuje po sobotních vítězství ve státech Michigan a Washington.

Kerry zatím vyhrál v deseti z 12 států, kde se dosud konaly primárky nebo stranická shromáždění, a zatím je mezi demokraty jasným favoritem.

Dalším důležitým testem pro něj budou úterní primárky v jižních státech Virgínie a Tennessee.

Průzkum: Kerry by dnes vyhrál

Pokud by se prezidentské volby v USA konaly dnes (8. 2.2004), zvítězil by v nich John Kerry. Vyplývá to z výsledků průzkumu , který provedla společnost PSRA pro časopis Newsweek.

Kerry by získal 50 % hlasů ve srovnání se 45 %, které by dostal nynější prezident George Bush.

Oproti tomu Bush by zvítězil, kdyby jeho soupeřem byl senátor ze Severní Karoliny John Edwards, a to poměrem 49 ku 44 procentům. Bush by porazil i Howarda Deana poměrem hlasů 50 ku 44 procentům.

Před hlasováním v Maine měl Kerry na své straně podle AP 411 delegátů pro demokratický nominační sjezd, zatímco Dean 175. K nominaci je zapotřebí 2162 delegátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám