Hlavní obsah

Kerry uspěl v primárkách ve Virgínii i Tennessee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Demokratický senátor John Kerry v úterý vyhrál primárky ve státě Virginie i Tennessee. Posílil tak svou šanci stát se kandidátem demokratů v listopadových prezidentských volbách v USA, kdy svou pozici bude obhajovat republikán George Bush.

Článek

Kerry už zvítězil ve dvanácti ze čtrnácti států, kde se primárky konaly. To přimělo jeho protikandidáta Wesleyho Clarka, bývalého velitele NATO v Evropě, aby boj o demokratického kandidáta v prezidentských volbách opustil. Odstoupení hodlá oznámit během dneška. Už předtím se ke stejnému kroku úchýlil senátor Joe Lieberman. Ten ze souboje odstoupil 4. února.

Komentátoři soudí, že Kerry získá na stranický sjezd také delegáty z lidnatých států jako New York, Kalifornie, Florida a Texas, kde se budou primárky konat počátkem března.

V projevu ve Virgínii Kerry uvedl, že vítězí na všech stranách, což potvrzuje, že existuje potřeba změn. "Poselství je opět jasné a silné. Američané hlasují pro změnu na severu, východě, jihu i na západě," uvedl v narážce na polohu států, kde se primárky konaly.

Uvedl dále, že prezident George Bush oslabil zemi ekonomicky, ve zdravotní péči i ve vzdělání. Dokonce i ve vojenské oblasti, protože "rozmístil jednotky na příliš mnoha místech světa, příliš vyčerpal rezervy a vzdálil nás (Spojené státy) spojencům". Kerry je nyní považován za jediného uchazeče o nominaci, který je schopen se postavit na podzim Bushovi.

Ve Virgínii Kerry získal 51 procent hlasů, Edwards 27 procent a Clark devět procent. Dean zůstal daleko vzadu se sedmi procenty. Ostatní kandidáty, černošského reverenda Ala Sharptona a kongresmana Dennise Kuciniche, média již neberou jako vážné kandidáty.

V Tennessee Kerry získal 40 procent hlasů. O druhé místo vedou spor těsným počtem hlasů Edwards a Clark, oba tam mají asi po 24 procentech hlasů. Zcela na chvostu zůstal Dean s pěti procenty.

Edwards přiznal jasné vítězství Kerryho ve Virgínii a v Tennessee, ale potvrdil, že bude bojovat dál, protože primárky "jsou soutěží a nikoli korunovací". Rovněž Howard Dean dal najevo, že v kampani bude pokračovat.

Vzhledem k jasné převaze Kerryho naléhají demokratičtí předáci na ukončení primárek a volebních shromáždění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám