Hlavní obsah

Kerry před Bushem i po poslední televizní debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMPE

Závěrečnou třetí televizní debatu absolvovali ve středu večer v Arizonském Tempe americký prezident George Bush a jeho demokratický protikandidát pro listopadové prezidentské volby John Kerry. Přestože měla umírněnější tón a Bush už nereagoval podrážděně na Kerryho výroky, oba si podle zpravodaje BBC šli po krku.

Foto: archiv nemocnice

Mgr. Jaromír Bok, nemocniční kaplan Nemocnice Nový Jičín.

Článek

Podle průzkumů si v ní opět lépe vedl demokrat Kerry, ovšem jen o pár procent, úspěch z první debaty tak nezopakoval.

V anketě televize CNN a listu USA Today označilo 52 procent diváků za vítěze debaty Kerryho, zatímco 39 procent si myslí, že lepší byl Bush.

Průzkum televize CBS ukázal, že 39 procentům nerozhodnutých voličů se víc líbil Kerry a 25 procentům Bush. Zbytek označil klání za nerozhodné.

Podobně vyzněl průzkum televize ABC, kterou ovšem sledovali především republikáni: Kerryho v něm upřednostnilo 42 procent voličů, Bushe 41 procent.

Irák opět na tapetě

Ve třetí debatě se Kerry a Bush měli věnovat domácí problematice, daňové reformě, rozpočtovému deficitu a zdravotní péči, opět se však střetli i ohledně bezpečnostní politiky a válce v Iráku.

Kerry volal po "chytřejší válce proti terorismu", zatímco Bush trval na "pokračování v ofenzívě proti terorismu a šíření svobody po celém světě". Obvinil Bushe, že "vtáhl do války" v Iráku zemi i spojence: "Výsledkem je, že Amerika nese mimořádné náklady, neboť nejsme tak bezpeční, jak bychom mohli být (nebýt války)."

Bush jej zase napadl za to, že nedávno přirovnal tažení proti terorismu k potíráním prostituce a ilegálního hazardu. "Myslím, že tento přístup a tento názor je nebezpečný," řekl. Zdůraznil, že války v Iráku a Afghánistánu pomáhají vypořádat se s terorismem, šíří svobodu a demokracii.

Bush: Kerry je příliš nalevo

Spory se však týkaly i domácích problémů, prezident obvinil Kerryho, že je "příliš nalevo", že zbytečně utrácí, zatímco Kerry řekl, že střední třída za Bushe ztratila své pozice. Zdůraznil, že za nynější vlády je Amerika rozdělena jako nikdy před tím.

Podle Bushe však byla rozdělená již v 90. letech, jak ukázaly volby v roce 2000, kdy je vyhrál jen nejtěsnějším rozdílem. Obvinil vzápětí Kerryho, že hodlá zvýšit daně právě střední třídě, aby mohl financovat své nákladné plány zdravotního pojištění, který je podle něj jen "prázdným slibem".

Kerry připomněl, že za Bushova volebního období ztratilo pět miliónů lidí zdravotní pojištění. Odmítl i Bushovy výroky o rozpočtové odpovědnosti.

Podobný model jako v ČR

"Kerry připomněl, že i když je Amerika nejbohatší země na světě, tak díky Bushově vládě 45 miliónů američanů nemá stále zdravotní pojištění," popsala Novinkám jeden z hlavních bodů debaty z USA Miroslava L. Bernier.

Kandidát demokratů navrhuje, aby všichni obyvatelé měli zdravotní pojištění, a tudíž pravidelnou lékařskou péči. Za děti a sociálně nejslabší skupiny by částky hradil stát, tj. zavedl by se podobný model jako v ČR.

Přepočet nezávislé skupiny však plán "ocenil" neuvěřitelným číslem 1,3 triliónu dolarů. Bush zdůraznil, že stát peníze jednoduše nemá.

Amerika v krizi

"Prezident změnil dosavadní přebytek ve výši 5,6 biliónu dolarů v rozpočtové deficity, které se potáhnou do daleké budoucnosti," řekl.

"Nechat se poučovat o rozpočtové odpovědnosti tímto prezidentem, je trochu jako poslouchat Tonyho Soprana mluvit o právu a pořádku. Chci dnes připomenout Američanům, že tím správným plánem není litanie stížností ani plán, který nejsme schopni zaplatit," kontroval Bush.

"Domnívám se, že úlohou vlády je pomáhat občanům uskutečňovat jejich sny, ne jim říkat, jak mají žít svůj život," dodal. 

Homosexualita a interrupce

Kandidáti se neshodli ani v otázkách homosexuality a interrupce. Demokratický senátor se také vyslovil proti ústavnímu dodatku zakazujícímu sňatky homosexuálů, který Bush opět podpořil.

Kerry v souvislosti s potraty zdůraznil, že je katolík, ale uvedl, že nechce svůj názor vnucovat ostatním a toto rozhodnutí je mezi "ženou, jejím lékařem a Bohem".

Bush řekl, že chce prosazovat "kulturu života", ale nevyslovil se přímo pro zákaz potratů.

"Prezident označil heterosexualitu za přirozenou a homosexualitu za vsugerovanou. Na to mu Kerry odpověděl, ať se jde zeptat dcery Chainyho, která je lesbička, jestli si to vsugerovala či nikoli," popsala další vypjatý bod debaty pro Novinky Miroslava L. Bernier.

Bush bavič a chřipka

V souvislosti s nedostatkem očkování proti chřipce Bush vyzval mladé a zdravé Američany, aby se nenechávali očkovat, aby vakcína zbyla na staré a nemocné. "Nenechal jsem se očkovat proti chřipce a nemíním to udělat," řekl Bush

Okamžiky humoru se objevily, když kandidáti hovořili o svých manželkách a Kerry připustil, že si sňatkem s bohatou dědičkou výrobce kečupů, Teresou Heinzovou, "polepšil".

"Možná to zní drsně - skutečností ale je, že vysoké procento Američanů nerozumí tomu, co Kerry říká, jelikož je nadprůměrně inteligentní a podle toho se vyjadřuje. To na druhé straně hodně nahrává Bushovi. Ten mluví normálně a jednoduše. Bush vůbec zlepšil vystupování, udělal ze sebe baviče. Na konci s takovým citem a sentimentem mluvil o své ženě a rodině...určitě leckde ukápla slzička," hodnotí  L. Bernier.

Debata i v české TV

První prezidentská debata 30. září přinesla překvapivý úspěch Kerrymu, který po ní stáhl Bushův poměrně výrazný náskok v průzkumech. [celá zpráva]

Druhý souboj 8. října zachoval status quo a průzkumy ukazovaly nadále v podstatě vyrovnané pozice. [celá zpráva]

Debatu bude dnes vysílat program ČT 2 od 11:30.

Reklama

Související články

Kerry porazil v televizní debatě Bushe

Současný americký prezident George W. Bush a jeho demokratický sok v listopadových volbách John Kerry se ve čtvrtek setkali v první duelu před televizními...

Bush a Kerry kontra skutečnost

Některé výroky obou kandidátů na amerického prezidenta George Bushe a Johna Kerryho, které zazněly v poslední televizní debatě, kontra skutečnost podle CNN:

Výběr článků

Načítám