Hlavní obsah

Kerry porazil v televizní debatě Bushe

WASHINGTON

Současný americký prezident George W. Bush a jeho demokratický sok v listopadových volbách John Kerry se ve čtvrtek setkali v první duelu před televizními kamerami. Debatu sledovaly desítky miliónů lidí. Nejvíce času řečníci strávili nad problematikou Iráku. Voliči vzápětí podle CNN označili za přesvědčivějšího Kerryho.

Foto: Romana Čudková

Pozvánka na vernisáž výstavy Tajemství pravěké osady v Hlinsku odhalena?

Článek

O tom, kdo otevře devadesátiminutovou debatu, rozhodlo hození mince. Los padl na Kerryho.

První otázky moderátora se týkaly schopnosti obou kandidátů předejít teroristickému útoku na území Spojených států, smyslu války proti Iráku a schopnosti Bushe a Kerryho vést USA při potírání terorismu.

Rozhodný a nerozhodný

Kerry v úvodu všechny přivítal, pozdravil a poté v klidu odpovídal na otázky. Naopak prezident Bush pozdravil jen narychlo a ledabyle. Byl na první pohled před kamerou nervózní, často zadrhával, zakoktával se a tvrzení často opakoval.

"Prezident Bush asi šestkrát zopakoval větu: Byli jsme v nesprávný čas na nesprávném místě? Snažil se útočit na Kerryho, který ji před časem použil při kritice války v Iráku. Bush tím zřejmě chtěl 6x dokázat, že Kerry si neváží vojáků v Iráku a jejich práce tam....," zhodnotila z USA pro Novinky debatu Miroslava Látalová Bernier.

"Ovšem všichni vědí, že narozdíl od prezidenta byl Kerry ve válce ve Vietnamu a tudíž ví, co znamená být vojákem, a váží si nejen jejich práce, ale i jejich  životů. Vypadá, že Bush nemůže pochopit, že ten, kdo je tady špatný, je on, protože je tam bezdůvodně poslal," pokračovala.

Irák, KLDR a terorismus

Kerry uvedl, že je schopen "udělat Ameriku bezpečnější", upevní mezinárodní spojenectví ve válce proti terorismu a lépe vycvičí irácké ozbrojené síly. Bush podle něj šel do války, aniž věděl, jak tam "vyhrát mír". Za hlavní centrum terorismu označil území Afghánistánu.

Bush zdůraznil, že nyní je zapotřebí porazit teroristy. Uvedl, že tuto válku je možno vyhrát jen v případě, že Spojené státy budou ve "stálé ofenzívě".

Znovu zopakoval, že svět je bezpečnější bez svrženého Saddáma Husajna. Bush dále uznal, že situace v Iráku je "obtížná", protože se také "dívá na televizi", ale vyjádřil přesvědčení, že Kerry se do Bílého domu nedostane. "Lid ví, že já umím vést," dodal.

Oba muži se shodli, že v Iráku je nyní nutno uspět, což znamená podle obou uspořádání voleb plánovaných na leden 2005 a posílení iráckých ozbrojených sil. Američané by poté mohli odejít.

Kerry naopak upozornil, že Bush si všímal Iráku a opomíjel jaderné nebezpečí rostoucí v Severní Koreji a Íránu a genocidu v súdánském Dárfúru.

Kerry debatu vyhrál

Prezidentské volby proběhnou v USA 2. listopadu. Podle průběžných průzkumů veřejného mínění má nyní větší šanci na zvolení Bush. Včerejší debatu však podle CNN vyhrál v očích diváků Kerry.

Přesvědčil 53 % diváků, nynější prezident jen 37%. Na kandidátovi demokratů ocenili zejména "jasnost" jeho sdělení. Ostatní diváci hovořili o vyrovnaném souboji.

Anketa

Debatu Kerry-Bush bude přenášet dnes ČT. Budete se na ni dívat?
Ano
26,6 %
Chtěl/a bych ale nemám čas
36,5 %
Ne
20,7 %
Nezajímá mě to
16,2 %
Celkem hlasovalo 1358 čtenářů.

Limit na odpověď byl 60 vteřin

90minutový duel v Miamské univerzitě v Coral Gables moderoval  veterán prezidentských debat Jimem Lehererem. Dodržovaná pravidla: 

  • kandidáti si na pódiu podají ruce a přejdou k řečnickým pultíkům, vzdáleným asi tři metry. Nesměli vstoupit do "území" oponenta
  • neměli úvodní slovo, oba měli jen dvě minuty na závěr
  • odpovídat na otázku mohli 60 vteřin, na doplňující dotaz jen půl minuty. Uplynutí limitu měl ohlásit světelný a zvukový signál, zřetelný i divákům.
  • nesměli používat mapy, fotografie ani grafy
  • nesměli si navzájem klást otázky a vyzývat se ke slibům a závazkům

Zdroj roš/Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám