Hlavní obsah

Kellyho vdova: mého muže uštvali k smrti

Novinky, Rostislav Matulík, BBC, ČTK
LONDÝN

Britský vládní odborník pro otázky iráckých zbrojních programů David Kelly, který zřejmě spáchal 17. července sebevraždu, se v posledních dnech před smrtí cítil zrazen ministerstvem obrany. Vyšetřujícímu soudci to v pondělí řekla na úvod čtvrtého týdne slyšení vdova Janice Kellyová (58).

Foto: Dana Ehlová

Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují

Článek

"Několikrát - když ráno pil kávu nebo při večeři - mluvil o tom, že se cítí naprosto opuštěn a zrazen," prohlásila na videozáznamu, který byl přenášen z jiné místnosti, než ve které probíhalo soudní slyšení.

"Zlomili mu srdce. Byl deprimovaný, nešťastný a žil v takovém napětí, až se mi z toho dělalo fyzicky špatně," uvedla vdova, podle níž se manžela mimo jiné hluboce dotklo, když o něm šéf britské diplomacie Jack Straw mluvil jako o "bezvýznamném nižším úředníkovi".  

"Za celé naše 36leté manželství, během všech těch cest do Ruska a Iráku, kdy stál nejednou před namířenou zbraní a byl nablízku nebezpečným výbušninám, jsem jej neviděla tak nešťastného jako těsně před koncem," uvedla Kellyová.

Kelly se bál o ztrátu práce

Deník The Guardian napsal, že pro 58letého Kellyho přišla krize v nejnevhodnější dobu. Dlouhé měsíce před ní žil v obavách z výše důchodu či ztráty zaměstnání, v němž mu navíc nebyl za posledních pět let zvýšen plat. Kellyová v pondělí uvedla, že v pozůstalosti objevila důvěrný materiál manželových nadřízených, obsahující návrh ocenění pracovníků pro rok 2004. Na titulní stranu bylo rukou připsáno A co s Kellym? Rozhodne se až podle Iráku.

Ranilo ho zveřejnění jména

Kellyho jméno se dostalo na veřejnost prostřednictvím médií 10. července. V nich se o Kellym hovořilo jako o zdroji zprávy stanice BBC, podle které britská vláda loni ve veřejném dokumentu zveličovala hrozbu iráckých zbraní hromadného ničení, aby ospravedlnila válku proti Iráku. Janice Kellyová tvrdila, že její manžel se cítil zrazen uveřejněním svého jména.

Hoon: kancelář jen potvrdila přímý dotaz

Ministr obrany Geoff Hoon ve středu ve své výpovědi před soudcem uvedl, že prohlášení, podle něhož byl původcem zprávy BBC "nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany", autorizovala kancelář premiéra Tonyho Blaira. Na základě tohoto náznaku pak novináři došli k závěru, že pravděpodobným původcem informace byl Kelly, a na přímý dotaz jim to ministerstvo obrany potvrdilo.

Během pondělka svědčila před komisí lorda Huttona také Kellyho dcera Rachel a další členové rodiny.

Reklama

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala...

Výběr článků

Načítám