Hlavní obsah

Kellyho pohřeb proběhl bez přítomnosti kamer

Novinky, Iveta Kramešová
LONDÝN

V doprovodu 160 smutečních hostí se ve středu tělo britského zbrojního experta Davida Kellyho (59) vydalo na svou poslední cestu. Před románským kostelem městečka Longworth visela britská vlajka na půl žerdi. Rakev zdobily bílé růže a lilie. Církevní pohřeb byl na přání rodiny čistě soukromou záležitostí a obešel se bez přítomností fotografů a televizních kamer.

Foto: Jan Kaše

Vstup do strašínské jeskyně

Článek

Soustrast za celou britskou vládu přišel Kellyho manželce Janice (58) a jeho třem dcerám vyjádřit místopředseda kabinetu John Prescott. Pohřbu se zúčastnil i lord Hutton, nezávislý vyšetřovatel okolností Kellyho smrti.

"Posíláme na věčnost muže, který toho tolik vykonal pro mír, který kladl odpor ďáblu, a jenž, ironicky, byl jedním z mála lidí, kteří mohli poskytnout důkazy o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku," řekl krátce před pohřbem deníku The Guardian Kellyho přítel Tom Mangold, novinář, který o celé aféře natáčí film.

Místo konání pohřbu uzavřela policie

Policie prostor v okolí Longworthu uzavřela před nežádoucími "diváky". Vyšla tak vstříc rodině, která si přála zachovat "soukromí a důstojnost dané chvíle". Pohřeb zůstal uzavřen i pro většinu novinářů. Povolení k účasti měli pouze reportéři tiskové agentury AP a stanice Sky News. "Jiná média do města nevpustíme," hlásila ještě den předem místní policie.

Smuteční ceremonii doprovázelo čtení z písma náboženského učení Bahá'í, které hlásá světoobčanství a věří, že příroda je ovládána jedním celosvětovým zákonem. Skutečnost člověka je jeho myšlenka, nikoli jeho fyzické tělo, věří stoupenci učení. K sebevraždě se však staví negativně. Kelly k tomuto náboženství, které má po světě na 5 miliónů vyznavačů, konvertoval před čtyřmi lety během pobytu v USA.

Jednodenní příměří

Na jeden den se středu také neoficiálně pozastavila "válka slov", která vypukla v souvislosti s Kellyho sebevraždou. Kelly, uznávaný odborník na bakteriologické zbraně a poradce ministerstva obrany, neunesl zřejmě tlak, pod nějž ho dostal spor mezi britskou vládou a stanicí BBC týkající se iráckých zbraní hromadného ničení.

Krátce před smrtí vypovídal Kelly před parlamentní vyšetřovací komisí, kde popřel, že by byl hlavním zdrojem, na který se odvolával reportér BBC Andrew Gilligan. Ten ve své zprávě uvedl, že vláda, a především Blairův mediální poradce Alastair Campbell, zveličila irácké nebezpečí. BBC však tvrdí, že oním tajemným zdrojem byl právě Kelly.

Ministr obrany je na rodinné dovolené

Ministr obrany Geoff Hoon, pro jehož resort Kelly pracoval, se smuteční ceremonie neúčastnil. Spolu se svou rodinou odjel na dovolenou do Ameriky. Podle listu The Guardian mu bylo doporučeno, aby se ve středu vyhýbal fotoreportérům. Snímek "veselého ministra" by v době, kdy rodina ukládala Kellyho tělo do hrobu, vyvolal prý vlnu nevole. V minulých týdnech se spekulovalo, že Hoonova nepřítomnost přišla Kellyho rodině vhod. Právě Hoon je totiž dáván do souvislostí s odtajněním jména Davida Kellyho.

Také další aktéři aféry unikají

Svou dovolenou na Barbadosu si ve středu užíval také ministerský předseda Tony Blair. Prázdninový klid mu narušily jen četné telefonáty, v nichž se musel vyjadřoval k úterní omluvě svého mluvčího Toma Kellyho, který označil Davida Kellyho za "pouhého fantastu". Další klíčový hráč celé aféry, Blairův mediální poradce Alastaire Campbell, uniká fotografům ve Francii.

Příští týden začne celou "Kellyho aféru" opět vyšetřovat  lord Hutton. Ten k výpovědi povolá premiéra Blaira a další špičky vládního kabinetu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám