Hlavní obsah

Kauzy Grossův byt si všímají i v zahraničí

LONDÝN/BRATISLAVA

Kauzu kolem Grossova bytu zaznamenávají i zahraniční média. Velkou pozornost ji ale nevěnují. Nejde totiž o žádné překvapení, Česko má v zahraničí pověst země, kde velmi bují korupce. Ze sousedních států si kromě Slovenska případu všiml ještě německý, rakouský a polský tisk, určité místo jí vyhradila maďarská média a ze vzdálenějších také britská BBC.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.4.2018 Vyhlášení ankety Sportovec Ostravy roku 2017: Oštěpařka Nikol Tabačková. Cenu převzal v zastoupení dědeček Nikol Tabačkové.

Článek

Například Čechem, o kterého se Britové skutečně zajímají, je brankář Chelsea Petr Čech, nikoli ministerský předseda Stanislav Gross.

Pokud jde o aféru kolem premiéra a jeho ženy, zaznamenal ji podrobněji podnikatelský list Financial Times a BBC, což jsou rozsahem a šíří zájmu o středoevropské dění pro Británii média sice netypická, ale velice vlivná.

Znalci střední Evropy v Londýně poukázali na to, že je problém příliš nepřekvapuje, protože Češi nemají v souvislosti s korupci dobré jméno už od počátku 90. let. Na druhé straně poukazují na to, že ani západ kontinentu není nutně příkladem.

Manželka premiéra Tonyho Blaira měla v roce 2002 potíže, když pro ni za ne zcela vyjasněných okolností zprostředkoval odsouzený australský podvodník Peter Foster dva byty v Bristolu. Blairová, která patří mezi špičkové britské právničky, nejprve vše popřela, ale nakonec se omluvila. Nákup ovšem sám o sobě zákony neporušil.

Slabá média

BBC citovala analýzu Transparency International (TI), podle níž je Česká republika státem, kde má korupce nejvíce příležitostí ve střední Evropě. Regionální ředitel TI pro Evropu Miklos Marschall v rozhovoru s BBC řekl, že jednou z příčin situace v ČR jsou slabá média.

"To, co se děje, jsou kampaně pomluv a obvinění. Celé záležitosti korupce se zmocnili politici," soudí. Média jsou až na Polsko podle něj příliš finančně slabá, aby si mohla dovolit třeba dvouměsíční podrobné vyšetřování. "Takže se objeví nějaké pověsti, a pak zase zapadnou," dodal Marschall.

Na slovenské poměry nevinný skandálek

Aféra okolo financování bytu premiéra Stanislava Grosse je podle politologa Iva Samsona ze slovenského pohledu pouhým "skandálkem" a částka, o kterou jde, směšná ve srovnání s tím, do čeho jsou zapleteni slovenští politici.

"Suma, která se točí okolo skandálu premiéra Grosse je směšná ve srovnání s tím, jaké částky se točí okolo mnohých slovenských politiků. A navzdory tomu tito politici zůstávají ve vládních nebo stranických funkcích," dodal Samson.

V zemi pod Tatrami se totiž podle něho objevily případy politiků, kteří nedokázali přesvědčivě vysvětlit mnohem vyšší částky, a přesto zůstali ve funkci. Pokud se ale aféra nevysvětlí, může to otřást důvěrou některých "starých členů" Evropské unie v českou vládní stranu i v Českou republiku, ale neuškodí to sociální demokracii mezi voliči, protože už beztak má nízkou podporu, míní Samson.

Mečiarova vila

Patrně nejznámějším slovenským případem podezřelého financování je luxusní vila bývalého předsedy vlády Vladimíra Mečiara v Trenčianských Teplicích. Expremiér po svém odchodu z vládní funkce koupil penzion a několik přilehlých budov a nechal je zrekonstruovat.

Média odhadovala náklady na koupi a stavební úpravy na 40 až 50 miliónů korun a Mečiar financování obhajoval údajnou půjčkou od zahraničního podnikatele, jehož odmítl jmenovat. Bývalý trojnásobný premiér i po této aféře stojí v čele Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko a nyní je poslancem.

Dalším známým skandálem byla stavba vily bývalého ministra obrany Pavla Kanise ze Strany demokratické levice. Kanis ještě v roli ministra začal stavět luxusní vilu v lukrativní části Bratislavy a novinářům tvrdil, že ji financoval ze svého platu, z úspor a z výher ze sázek na sportovní zápasy. Později uvedl, že si na dům půjčil od člověka, jehož jméno nezveřejnil. Ministr nakonec ze své funkce v roce 2001 odstoupil a do politiky se již nevrátil.

Reklama

Související témata:

Související články

Ohlášený prodej Rodovy směnky je vtip

Zatímco ve Sněmovně se na premiéra Grosse kvůli půjčce na byt chystají v rámci čtvrtečních interpelací poslanci opoziční ODS, v kauze kolem údajné směnky...

Poslanci ODS interpelovali Grosse kvůli bytu

Poslanci opoziční ODS se při čtvrtečním zasedání Sněmovny dotazovali premiéra Stanislava Grosse na okolnosti nákupu jeho bytu na pražském Barrandově. Jako...

Výběr článků

Načítám