Hlavní obsah

Kauza Kelly: reportéři BBC si ve výpovědích odporovali

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Doslova překvapivý zvrat vnesla ve středu do vyšetřování smrti zbrojního experta Davida Kellyho reportérka BBC Susan Wattsová. Popřela totiž, že by Kelly obvinil Alastaira Campbella, mediálního poradce premiéra Tony Blaira, že přikrášlil zářijovou zprávu tajných služeb o Iráku.

Foto: Město Karviná

Zasedání zastupitelstva

Článek

"Kelly naprosto vyloučil jakoukoli roli Alastaira Campbella ve zveličování iráckého nebezpečí," vypověděla editorka večerního pořadu BBC Newsnight.

Její redakční kolega Andrew Gilligan, který ve svém pořadu vládu obvinil z falšování iráckých údajů, však v úterý před vyšetřovací komisí uvedl, že podle Kellyho nese Campbell odpovědnost za to, že se na poslední chvíli ve zprávě objevila pasáž, podle které by byl Irák schopen aktivovat své zbraně hromadného ničení do 45 minut.

Wattsová: řekl mi něco jiného než Gilliganovi

"Myslím, že byl velký rozdíl mezi tím, co Kelly sdělil mně a co Andrew Gilliganovi. Neřekl mi, že zpráva byla přikrášlena týden před uveřejněním," řekla podle listu The Guardian Wattsová vyšetřujícímu soudci lordu Huttonovi, který již třetím dnem vede vyšetřování okolností sebevraždy předního britského experta na bakteriologické zbraně.

"Z rozhovoru s Kellym jsem pochopila, že zmínka o 45 minutách byla už v původní verzi zprávy tajných služeb," prohlásila.Wattsová se s Kellym znala více než rok. Jejich vztah byl prý velmi přátelský, prozradila.

Vláda si připsala první vítězství

Její svědectví je tak pro stanici BBC, která se postavila za Gilligana, ránou pod pás, soudí The Guardian. Naopak vláda, podle které si Gilligan svou zprávu upravil dle svého, se může těšit z prvního vítězství ve sporu, který kvůli Iráku s BBC vede již několik měsíců.

Právě konflikt vlády a BBC dostal Kellyho pod takový psychický tlak, že si sáhl 17. července na život. Soudce Hutton začal vyslýchat svědky v aféře Kelly v pondělí. Zatím vypovídalo sedm osob, premiér Blair by měl předstoupit až mezi posledními svědky, a to někdy koncem září.

Anketa

Kdo v kauze Kelly lže?
britská vláda
61,3 %
BBC
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám