Hlavní obsah

Kauza Kelly nebude v přímém přenosu

Novinky, Iveta Kramešová
LONDÝN

Vyšetřování sebevraždy zbrojního experta Davida Kellyho nebudou přenášet v přímém přenosu televize ani rozhlas, oznámily to ve čtvrtek oficiální zdroje. Ještě ve středu přitom vyšetřující soudce lord Hutton řekl, že by rád umožnil všem Britům být "při tom"... Jeho požadavek ale narazil.

Foto: Milan Richter

Píšu, píšu Vám, program je již přichystán; v Narnii se máme rádi, najdete zde kamarády.

Článek

Tajemník vyšetřování Lee Hudges nicméně prohlásil, že zápis z každého slyšení bude zveřejněn ihned po jeho ukončení. Zprávu o zákazu přímého přenosu jistě uvítali někteří vládní činitelé, na jejichž výpovědi netrpělivě čeká celá Británie. Oddychnout si tak může částečně i britský premiér Tony Blair, který se včera vrátil zpět domů do Británie, kde je vystaven značnému politickému tlaku.

Blair připraven vypovídat

Během své několikadenní návštěvy asijských zemí však Blair již několikrát zopakoval, že je připraven před nezávislou vyšetřovací komisí vypovídat. "Nemůžeme ještě uvést datum, kdy se bude konat první slyšení," sdělil stanici BBC Hudges. "Nebylo totiž ani potvrzeno, kdy bude Kellyho pohřeb."

Na veřejnost se nedostane ani přepis výpovědi, jež dal reportér stanice BBC Andrew Gilligan parlamentní vyšetřovací komisi snažící se zjistit, zda byla vládní zpráva o iráckých zbraních hromadného ničení podložena fakty.

Komise vyhověla nerada

Předseda komise Donald Anderson uvedl, že komise vyhověla přání samotného Gilligana a BBC, a "jen nerada" souhlasila, že tajný rozhovor uveřejněn nebude. Přepis však bude předán lordu Huttonovi a podroben šetření.

Anderson označil minulý týden Gilligana za "neuspokojivého svědka" a obvinil ho, že krátce před Kellyho smrtí, kdy vypovídal před komisí podruhé, svou výpověď v podstatných bodech změnil. To ale Gilligan popřel. Obě strany se dohodly, že dnes zveřejní písemný záznam výpovědi, ale Gilligan náhle souhlas stáhl. Podporu našel i u generálního ředitele BBC.

Ministr Hoon přijat u Kellyho vdovy

Ministr obrany Geoff Hoon, který se dostal pod palbu kritiky za to, že odtajnil Kellyho jméno, navštívil ve středu večer vdovu po zesnulém expertovi. Schůzka se konala na přání Janice Kellyové, která chtěla zjistit, jakou roli ministr v celé aféře sehrál. Hoon pobyl v domě Kellyových přibližně 80 minut, uvedl list The Independent. O průběhu návštěvy a tématech hovoru však všichni zúčastnění odmítli vypovídat.

Deník The Independent včera také přišel s informacemi, že Kelly měl velice úzké kontakty s britskou špionáží. Pokud je to pravda, znamenalo by to, že vláda lhala, když označila Kellyho za pouhého "podřízeného technika". Kelly tak možná opravdu byl tím pravým, kdo mohl posoudit, zda vláda úmyslně zesílila Saddámovu hrozbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám