Hlavní obsah

Katolický ministr nebude rozhodovat o potratové pilulce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australský parlament ve čtvrtek velkou většinou odebral ministru zdravotnictví možnost rozhodovat o tom, zda bude na trh uvedena potratová pilulka RU-486 a předal ji do rukou úřadu pro schvalování léků (TGA), který rozhoduje i o ostatních lécích. Katolický ministr Tony Abbott kvůli své víře bránil uvedení pilulky na trh.

Článek

"Je to vítězství pro australské ženy a jejich rodiny a také pro Poslaneckou sněmovnu," prohlásila senátorka Lyn Allisonová, jedna z autorek návrhu zákona. "Jsem šťastná, že rozum zvítězil nad výmysly. TGA je rozhodně kvalifikovanější pro rozhodování, zda je RU-486 bezpečná," dodala. Allisonová veřejně přiznala, že měla potrat. "Podle odhadů měla každá třetí Australanka potrat, a já jsem jednou z nich," prohlásila na půdě Senátu.

Proti byl premiér John Howard s tím, že obtížná rozhodnutí by měla činit vláda.

Abbott odmítal pustit potratovou pilulku do užívání a opakovaně varoval před možnou "epidemií" tohoto druhu ukončení těhotenství. Účinná látka mifepristone ukončí těhotenství  v prvních sedmi týdnech. Podle zastánců léku je tato metoda citlivější k organismu ženy, než operativní zákrok. Odpůrci léku, který je povolen v 35 zemích, ale říkají, že je nebezpečný. 

V roce 1996 parlament odhlasoval, že o RU-486 bude místo TGA rozhodovat ministr zdravotnictví. Od roku 2003 drží tento post Tony Abbott, který je jako katolík proti jakékoli formě potratů a odmítal pilulku schválit k užívání.

Už minulý týden prošel zákon o převodu rozhodovací pravomoci na TGA v australském Senátu poměrem hlasů 45:28.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám