Hlavní obsah

Kasační soud potvrdil Prodiho vítězství ve volbách

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Podle televizní stanice Sky TV italský kasační soud potvrdil, že v parlamentních volbách zvítězila koalice levého středu vedená bývalým předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Televize to oznámila bez udání zdroje. Na svých webových stránkávch přitom soud oznámil, že oficiální výsledky voleb sdělí až v 18 hodin.

Článek

Porota soudu rozhodovalal o dvou stížnostech z tábora pravého středu úřadujícího premiéra Silvia Berlusconiho, který v hlasování 9. a 10. dubna těsně prohrál s levicovou koalicí vedenou bývalým předsedou Evropské komise Romanem Prodim.

Jedna stížnost se týkala zhruba pěti tisíc sporných, neplatných hlasovacích lístků, které bylo nutné opakovaně prověřit. Druhou námitkou se pravice snažila zpochybnit okolo 45 tisíc volebních lístků odevzdaných pro stranu Alleanza Lombarda, součást Prodiho uskupení.

Nejspornější výsledek v dějinách Itálie"Ještě nikdy v historii Italské republiky nebyl volební výsledek tak sporný a nejistý," napsal v úterý list La Repubblica. Deník Corriere della Sera míní, že rozhodnutí by mohlo být ale oznámeno už v středu. Vše bude záležet na tom, jak rychle odevzdají jednotlivé odvolací soudy v regionech své protokoly kasačnímu soudu.

V Itálii už také skončily dohady, zda prezident Carlo Azeglio Ciampi, jehož sedmiletý mandát vyprší v polovině května, bude znovu kandidovat na funkci hlavy státu. Ciampi totiž oznámil, že v úřadu rozhodně končí. Pozornost italské veřejnosti k prezidentovi se upírá v souvislosti s výsledkem parlamentních voleb, protože jde o funkcionáře, který pověří některého z politiků sestavením nové vlády. Již nyní je zřejmé, že tak učiní až Ciampiho nástupce.

Za favorita je považován bývalý premiér Giuliano Amato. Italský prezident je volen na společné schůzi Poslanecké sněmovny, Senátu a 58 zástupců 20 italských regionů.

Reklama

Související témata:

Související články

V italských volbách těsně zvítězila levice

V italským parlamentních volbách podle zpráv z úterý dopoledne těsně zvítězil blok Jednota Romana Prodiho. Těsnou většinu má nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu,...

Výběr článků

Načítám