Hlavní obsah

Kandidát Rybkin stále nezvěstný

Právo, DPA, ČTK, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Pátrání po nezvěstném prezidentském kandidátovi Ivanu Rybkinovi zatím nenavedlo ruskou policii na žádnou stopu. Justiční orgány se nemohou shodnout, jaké kroky mají v případě jeho záhadného zmizení podniknout.

Foto: www.ostravicka.cz

Letošní ročník Mezinárodního folklórního festivalu je jubilejní dvacátý.

Článek

Policie se začala zabývat případem v neděli na základě oznámení Rybkinovy manželky Albíny, která manžela pohřešuje od čtvrtečního večera.

Policie ovšem odmítla kvalifikovat zmizení jako únos, a pouze po pohřešovaném vyhlásila pátrání. Včera však obvodní prokuratura oznámila, že zmizení začala vyšetřovat jako "úkladnou vraždu".

Toto rozhodnutí vzápětí nadřízená městská prokuratura zrušila s tím, že "důvody k zahájení trestního stíhání, tím spíše úkladné vraždy, zatím nejsou".

Prý ho sledovali

Týž den se ovšem začaly objevovat neověřené informace, že je Rybkin v pořádku. "Je živ a zdráv, a je někde v Moskevské oblasti," řekl člen bezpečnostní komise dumy Gennadij Gudkov s tím, že ale nejde o ověřenou informaci.

Později řekl, že to mohl být i špatný vtip. Ústřední volební komise odmítla zmizení prezidentského kandidáta komentovat s tím, že zmizení není důvodem k vymazání jeho jména ze seznamu sedmi oficiálně zaregistrovaných uchazečů.

Rybkin si krátce před zmizením v rozhovoru pro rozhlas Svoboda stěžoval, že se mu ruské tajné služby pokoušejí překazit účast ve volbách. Prý ho všude pronásledují, i při cestách do zahraničí.

Zvyšuje si jen popularitu?

Ruská média to však vidí jinak: okamžitě po Rybkinově zmizení začala spekulovat, zda se tak nesnaží zvýšit svou popularitu mezi voliči. Ačkoli Rybkin dlouho působil v důležitých státních orgánech, prostí voliči jej prakticky neznají. Ani jeho ostrá kritika prezidenta Putina se nesetkala s nijak zvláštní odezvou.

Neprospívalo mu ani to, že ho jako kandidáta ve volbách prosazuje kontroverzní podnikatel Boris Berezovskij, jenž žije v exilu v Británii.

U Moskevského městského soudu navíc včera proběhlo hlavní přelíčení v případu vraždy Sergeje Jušenka, někdejšího Rybkinova kolegy z hnutí Liberální Rusko (LR). Ten se stavěl proti přímé vazbě hnutí na Berezovského, a proto se rozhodl založit vlastní stranu.

V den její registrace byl však Jušenko zabit. Z vraždy je obviněn Michail Kodaněv, další ze šéfů LR a někdejší Rybkinův spolupracovník.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinův sok v boji o Kreml je nezvěstný

Ruská policie zahájila v neděli oficiálně pátrání po nezvěstném uchazeči o ruský prezidentský úřad Ivanu Rybkinovi, jenž beze stopy zmizel již ve čtvrtek 5....

Výběr článků

Načítám