Hlavní obsah

Kanadští horníci z draselného dolu jsou mimo nebezpečí

ESTERHAZY (KANADA)

Skupina kanadských horníků, které v plameny a kouř uvěznily v dole na potaš, už je v bezpečí. Po čtyřiadvaceti hodinách je na povrch evakuovali záchranáři a hasiči. Zatím není jasné, jestli už se do bezpečí dostalo všech 70 horníků. V draselném dole začalo hořet v neděli ráno.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky
Článek

"Jsou nahoře," prohlásil zástupce společnosti Mosaic, která důl vlastní. "Ti, s kterými jsme původně ztratili kontakt, už jsou v bezpečí," dodal. Horníci se v dole úspěšně ukryli v bezpečnostních místnostech, kde je dostatek kyslíku i potravin.

Minnesotská společnost Mosaic už dříve sdělila, že v tomto azylu mohou horníci zůstat až 36 hodin. Vedení však připustilo, že nemá s 30 z nich kontakt. "Není však důvod pochybovat, že jsou v bezpečí. Jsme v kontaktu s dalšími asi 40. Těchto 30 horníků je v oblasti, kde komunikační linku, jak se domníváme, zničil oheň, ale věříme, že jsou v bezpečí," uvedl ráno mluvčí společnosti Marshall Hamilton.

Hasiči úspěšně našli ohnisko požáru, který propukl v neděli v hloubce asi 1,6 kilometrů pod zemí kolem 10:00 SEČ. Jakmile oheň uhasili a rozptýlil se jedovatý dým, mohli horníci vyjít na povrch. "Raději to uděláme bezpečně než rychle," prohlásli ještě před osvobozením horníků mluvčí společnosti.

Důl leží nedaleko města Esterhazy, které se nachází asi 200 kilometrů od metropole Saskatchewanu Reginy. Příčiny požáry zatím nejsou známy.

V dole se těží surovina na výrobu umělých hnojiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám