Hlavní obsah

Kanadský kanibal z autobusu stojí před soudem

Právo, CNN, los
WINNIPEG

Dlouho očekávaný proces s mužem, který loni ubodal v autobuse jednoho z cestujících, uřízl mu hlavu a část těla oběti dokonce na místě spolykal, začal v úterý v kanadském Winnipegu. Vrah soudcům řekl, že se cítí nevinen. Jeho obhájci tvrdí, že kvůli údajné duševní chorobě není za hrůzný čin zodpovědný.

Článek

Šokující událost proběhla loni v červenci. Čínský přistěhovalec Vince Weiguang Li (40) se při jízdě v autobusu najednou otočil ke svému podřimujícímu sousedovi na sedadle, 22letému Timu McLeanovi, a začal ho chladnokrevně bodat loveckým nožem.

Ostatní cestující v hrůze před mužem máchajícím zkrvaveným nožem z autobusu uprchli a z bezpečné vzdálenosti sledovali, co se ve voze děje. Spatřili hororový výjev. Li své oběti uřízl hlavu a svou trofejí se jim z okénka pochlubil. Pak si k tělu sedl, začal z něj uřezávat kusy masa, jíst je a rozhazovat mezi sedadla. Choval se s naprostým klidem.

Pak dorazili policisté, kteří jej přemohli. Našli u něj igelitový pytlík s lidským nosem, ucho a část rtu. „Oči a velké kusy srdce se nikdy nenašly. Předpokládá se, že je snědl,“ napsal list Edmonton Sun.

Konal boží vůli

Svůj děsivý čin vrah vysvětlil tím, že konal vůli Boha. „Boží hlas mi dal instrukce... potřeboval ochranu před sílou Zla,“ vypověděl Li. Zlem byl podle boží rady právě McLean.

Podle vyšetřujícího psychiatra Stanleyho Yarena trpí Li schizofrenií. „Měl hrůzu z toho, že McLean má nadpřirozené schopnosti a znovu obživne. Proto jeho tělo začal řezat na kusy,“ vysvětlil lékař.

Pokud soud vyslyší tvrzení obhajoby, Li ujde vězení, podrobí se ústavní léčbě a po čase může být propuštěn na svobodu. To rozhořčilo příbuzné oběti. „Nevěřím, že svůj čin nezopakuje. Bude-li se léčit, dobře. Ale měl by zůstat až do konce života za mřížemi, aby ostatní lidé byli v bezpečí,“ řekla Mcleanova matka.

Podle Yarena je pozoruhodné, že tak děsivý čin spáchal zrovna Li, okolím popisovaný jako zdvořilý a slušný člověk. „Je to záhada. Proč někdo s tak příznivou charakteristikou spáchá takový surový skutek?“ vznesl otázku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám