Hlavní obsah

Kanada přehodnotí vízovou povinnost pro Čechy

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kanada přezkoumává nutnost vízové povinnosti pro české občany a doufá, že ji zruší co nejdříve. Řekl to ve čtvrtek kanadský premiér Jean Chrétien na tiskové konferenci se svým českým protějškem Vladimírem Špidlou.

Foto: Jan Mrenica
Článek

"Měli jsme nějaké problémy s emigrací, proto jsme vízovou povinnost zavedli," řekl novinářům Chrétien, ale zároveň zdůraznil, že 85 procent žadatelů dostane potřebné dokumenty ještě týž den.

"Česká strana je přesvědčena, že víza ve vztahu k ČR jsou nadbytečná a neodpovídají situaci," řekl Špidla. "Využíváme všech diplomatických možností k tomu, abychom Kanadě objasnili své stanovisko a pevně doufám, že dojde ke změně," dodal.

Oba politici jednali také o Evropské unii, o vzájemných ekonomických vztazích, které je podle premiérů třeba posílit, ale došlo i na lední hokej. Chrétien zažertoval, že do Prahy přijel přemluvit Špidlu, aby na olympiádě v roce 2010 ve Vancouveru byl český národní tým na Kanaďany hodný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám