Hlavní obsah

Kaczyňski degraduje generála Jaruzelského na vojína

Právo, Pavol Minárik

Polská neokonzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS) schválila na sklonku minulého týdne návrh zákona o degradování generálů a admirálů, kteří podle ní v letech 1943–90 zradili polský lid, protože sloužili komunistickému režimu. Degradace do hodnosti vojína či námořníka se týká i už nežijících generálů včetně bývalého prezidenta Wojciecha Jaruzelského (1923–2014).

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

Mezi dalšími se návrh zákona týká rovněž expremiéra Czeslawa Kiszczaka (1925–2015), ale i prvního a zatím jediného polského kosmonauta a pozdějšího generála Miroslawa Hermaszewského (76). Celkem krok postihne tisíce důstojníků či poddůstojníků v záloze včetně těch, kteří se například podíleli v prosinci 1981 na vyhlášení výjimečného stavu.

„Každý se mohl svého času sám rozhodnout, jakou životní cestou půjde. Pokud si někdo vybral cestu angažmá pro komunistický režim, pro spolupráci s ním v jakékoli formě, ponese následky. Chceme tím naší zemi vrátit spravedlnost,“ prohlásila mluvčí vlády Joanna Kopcinská.

„Protože Jaruzelskému a Kisczakovi odebereme jejich vojenské hodnosti, nesmějí v žádném případě zůstat ani na náhrobních kamenech a musí být vymazány,“ upozornil Waldemar Andzel, poslanec Sejmu za PiS.

Další poslanec PiS Stanislaw Piete navíc požaduje, aby „hroby zrádců polského národa zmizely z polských vojenských hřbitovů“. Má se tak stát na základě právní normy, kterou se chystá parlamentu předložit.

Polská média připomněla, že Jaruzelski má na skromném náhrobku jen jméno, datum narození a smrti a pod nimi jen jedno slovo: voják.

Tisk: PiS se mstí na nebožtících

„Degradace generálů Jaruzelského a Kisczaka osmadvacet let po pádu komunistického režimu – ale nejen jich – nedůstojně a hanebně účtuje s lidmi, kteří se dnes už nemohou bránit. Navíc jde o osobnosti, které významně napomáhaly procesu přeměn v Polsku po roce 1989,“ napsal list Gazeta Wyborcza v komentáři Na mrtvých a bezbranných se mstí jen krysy.

„S nechutí pohlížím na každou válku vyhlášenou nebožtíkům,“ přidal se polský exprezident Bronislaw Komorowski. Dodal, že Jaruzelski byl mužem z epochy tragédie, dramatu, ale i naděje: „Navzdory tomu, že mě po vyhlášení výjimečného stavu poslal do vězení a že jsem ho dlouhá léta z hloubi duše nenáviděl, respektuji, že sloužil oddaně takovému Polsku, jaké tehdy bylo.”

Reklama

Výběr článků

Načítám