Hlavní obsah

K úspěchu manželství přispívá také gen

Právo, mcm

Tajemství spokojeného manželství spočívá i v genech, či přesněji v genotypu GG. K tomuto závěru dospěla podle deníku The Daily Telegraph studie zveřejněná ve vědeckém časopise PLOS ONE, kterou vypracovali vědci z americké Yaleovy univerzity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Při zkoumání 178 manželských párů ve věku 37 až 90 let zjistili genetický rys společný všem, kteří považovali své manželství za uspokojivé a bezpečné. Vědci tu mluví o GG genotypu. Ztotožňují ho s OXTR rs53576.

Tak bývá označována varianta příjemce hormonu oxytocin, který bývá populárně označován za „hormon lásky“ či „objímací hormon“. Oxytocin sehrává roli při vytváření společenských svazků i ve vztazích mezi matkou a dítětem.

Genotyp GG zkoumali vědci už dříve a zjistili, že jeho nositelé bývají emočně stabilnější a projevují větší přátelskost i pochopení pro druhé. Nynější výzkum ukázal, že pokud do manželství vstoupil aspoň jeden partner s genotypem GG, páry projevovaly větší uspokojení z manželství i silnější pocit bezpečnosti ve společném svazku. Tyto páry byly také spokojenější než jiné.

Co je oxytocin
Tento hormon je spjat s pocity důvěry a s velkorysostí.
Uvolňuje se do krve při společenských a sexuálních aktivitách.
U žen se uvolňuje při kontaktu s dítětem a podněcuje tvorbu mateřského mléka.
Uvolňuje se i při kontaktu s oblíbenými věcmi či zvířecími mazlíčky.

„Studie ukazuje, že to, jak se cítíme v našem úzkém vztahu, není ovlivněno jen sdílenou zkušeností s našimi partnery v čase. V manželství lidi ovlivňují také genetické predispozice sebe sama i jejich partnerů,“ řekla vedoucí studie doktorka Joan Moninová.

Během výzkumu vyplňovali zapojení manželé dotazník o spokojenosti s manželstvím. Odevzdávali také vzorek svých slin, aby vědci mohli prozkoumat jejich DNA. Tak odhalili role genotypu GG i varianty receptoru pro oxytocin.

Reklama

Výběr článků

Načítám