Hlavní obsah

K rozšíření SARS stačilo několik letů

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/ŽENEVA

Vznik epidemie smrtícího zápalu plic SARS, na nějž už zemřelo 513 lidí a 7100 se jím nakazilo, umožnilo především pár letů, jichž se účastnili nemocní cestující. Potvrdila to v pátek Světová zdravotnická organizace. Nikdo tehdy nedbal na hygienická preventivní opatření a ve stísněném prostoru v letadlech se virus šířil bez jakýchkoli překážek.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Na počátku byl let Air China CA112 z Hongkongu do Pekingu 15. března," uvádí dokument WHO. Na palubě letadla byl totiž sedmdesátiletý Číňan, který 20. března v Pekingu na SARS zemřel a už před letem měl v Hongkongu příznaky nemoci. Ten vyvolal řetězovou reakci. Krátce po letu byla nemoc potvrzena u dvou zdravotníků, kteří muže ošetřovali. "Nakazilo se pak ale daleko víc lidí. Než muž zemřel, prošel postupně třemi nemocnicemi," uvádí WHO.

Letem CA112 cestovala navíc skupina hongkongských turistů, kteří SARS zavlekli do Hongkongu. V letadle letěli i tchajwanští obchodníci, z nichž tři po návratu onemocněli, a žena ze Singapuru, která pak doma 4. dubna zemřela. Virus se přenesl i na letušku, která pak nakazila manžela - ten později na SARS zemřel - a nejméně sedm dalších lidí, z toho jednoho lékaře.

Čínští vědci přivezli nemoc do Thajska

Dva čínští úředníci, kteří se zúčastnili osudného letu, pak 17. března cestovali také do Bangkoku. Jeden z nich onemocněl a vrátil se do Pekingu 23. března. Také letadlem (let TG614). Vedle něj seděl finský pracovník Mezinárodní organizace práce Pekka Aro, který v Pekingu na SARS zemřel 6. dubna.

Tímto způsobem se nemoc z hlavního ohniska, jímž je Čína včetně Hongkongu dostal SARS do Singapuru, na Tchaj-wan, do Vietnamu, Thajska, Malajsie a na Filipíny, kde všude zabíjel. V Asii se nemoc objevila dále v Mongolsku (7 nemocných), Indonésii (2), Indii (2) Jižní Koreji (1).

Mimo Asii je v Kanadě (149 nemocných), USA (63), Austrálii (4), Brazílii (2), Novém Zélandě, Kolumbii, Kuvajtu, Jižní Africe po jednom. V Evropě v Itálii(9), Německu(8), Británii (6), Francii (7), Švédsku(3), Rumunsku, Polsku, Bulharsku, Švýcarsku, Španělsku, Irsku, Finsku a Rusku po jednom.

Virus SARS je pozoruhodně stálý

Virus zaznamenává jen lehké genetické změny. Tvrdí to studie zveřejněná dnes v lékařském časopise Lancet. To je v rozporu s dosud publikovanými hypotézami, které předpokládaly, že se virus neustále mění. Podle zkoumání 14 vzorků v Genovém ústavu v Singapuru virus zůstává stejný při přechodu z člověka na člověka.

"Virus se zřejmě dobře adaptoval na své lidské hostitele, což bohužel znamená, že se hned tak nezmění v lehčí formu infekce," uvedl profesor Univerzity v kanadské Ottawě Earl Brown. "Dobrá zpráva je, že v takovém případě budeme schopni časem vyvinout vakcínu proti SARS," dodal. Zatím ale ani vakcínu ani účinnou léčbu nikdo nevynalezl.

WHO vzhledem k poslednímu vývoji epidemie musela navíc opravit své údaje o úmrtnosti na SARS. Jestliže dosud tvrdila, že nemoc nepřežije 6- 10 nemocných ze sta, nyní se ukazuje, že virus je přece jen zákeřnější a zabíjí kolem 15 nemocných ze sta. Čtyřicet procent pacientů se sice už uzdravilo, ale mnoho jich stále zůstává v nemocnicích v kritickém stavu a umírají po delší hospitalizaci. Největší nebezpečí znamená SARS pro starší osoby. Z pacientů starších 65 přežije podle WHO nemoc jen necelá polovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám