Hlavní obsah

K atentátu v Madridu se prý přihlásila al-Kajdá

LONDÝN

Organizace al-Kajdá se údajně dopisem přihlásila k ranní sérii bombových útoků v Madridu. Oznámila to v pátek agentura Reuters s odvoláním na arabský list Al-Kuds al-Arabí vycházející v Londýně. Španělská policie nedaleko Madridu nalezla dodávku s rozbuškami a kazetou s verši z koránu.

Foto: archiv autora

Legendární slovenská zpěvačka Marcela Laiferová.

Článek

Arabský list Al-Kuds al-Arabí vycházející v Londýně bývá al-Kajdá využíván k šíření prohlášení v Evropě. Deník přesto přímé spojení s teroristy odmítá. Na telefonický dotaz Novinek redakce deníku večer neodpověděla.

"Jde o částečné vyrovnání starých účtů s křižáckým Španělskem, které je spojencem Ameriky v její válce proti islámu," zveřejnil list úryvky z textu, který prý dostal elektronickou poštou. "Aznare, kde je Amerika? Kdo tě před námi ochrání, kdo ochrání Británii, Japonsko, Itálii a další?" obrací se text přímo na španělského premiéra a další země.

"Když jsme zaútočili na italské jednotky v Násiríji a vyslali tak vám a americkým agentům ultimátum stáhnout se z antiislámské aliance, vy jste poselství nepochopili. Nám z brigád Abú Háfize není líto takzvaných civilistů. Když vy považujete za správné zabíjet naše děti, ženy, starce i mládež v Afghánistánu, Iráku, Palestině a Kašmíru, má snad nám být zapovězeno zabíjet vaše?" píše se prý v dopise.

Vzakz je podepsán "Brigády mučedníka Abú Háfize Masrího jménem Al-Káidy", jejíž "eskadry smrti zasáhly jeden z pilířů spojeneckého křižáckého tažení - Španělsko".

Španělská vláda odpoledne trvala na tom, že za útokem stojí separatistické organizaci ETA - Baskicko a jeho svoboda. Nález dodávky s rozbuškami podle ministra vnitra Angela Acebese otevírá nové linie vyšetřování.

Podle nejmenovaného amerického experta, kterého cituje agentura AFP, krvavá série explozí v Madridu nese jak charakteristiky teroristické sítě al-Kajdá, tak znaky ETA.

"Několik synchronizovaných útoků, to je znak al-Kajdá. Ale ETA je známa tím, že se zaměřuje na vlaky a místa často navštěvovaná turisty," říká odborník. Při čtyřech explozích zahynulo podle nejnovějších informací 192 lidí [celá zpráva]

Nový útok na USA je prý připraven

V dopise se také oznamuje, že nový velký útok na Spojené státy je již v závěrečné fázi příprav. 

"Přinášíme dobré zprávy muslimům na celém světě, že úder 'větrů černé smrti' na Ameriku je již v závěrečné fázi příprav. Je již z 90 procent hotov a z Boží vůle blízko," uvádí se v dopise.

Reklama

Související články

Svět je šokován masakrem v Madridu

Do Španělska přicházejí soustrastné telegramy a vzkazy z celého světa. Z českých politiků zatím reagoval pouze prezident Václav Klaus, který odpoledne zaslal...

Teror v Madridu ochromil trhy

Bombové výbuchy v Madridu ochromily světové akciové trhy. Indexy velkých evropských burz se propadly na úroveň z prosince loňského roku. Nejvíce byly zasaženy...

Výběr článků

Načítám