Hlavní obsah

Juščenko měl v krvi 6000krát vyšší hladinu dioxinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Nizozemští lékaři potvrdili sobotní verdikt svých rakouských kolegů, že opoziční kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Juščenko byl otráven dioxinem. Ukázal to rozbor jeho krve, který provedli vědci v nizozemském Amsterdamu. Hladina dioxinu v jeho krvi byla 6000 vyšší, než je v běžné.

Foto: Stanislava Dvořáková

Páteční večer rozzářil pestrý lunapark tradiční Ústecké staročeské pouti.

Článek

Vysoká koncentrace asi 100 000 jednotek na gram krevního tuku je druhá největší, jaká kdy byla v dějinách lidstva zaznamenána, řekl agentuře AP toxikolog Abraham Brouwer z amsterodamské Svobodné univerzity. 

Podle jiného amerického experta na dioxin Arnolda Schectera však tyto výsledky nejsou věrohodné. Skutečnou hladinu určí až přesnější testy. Podle Schectera může být hladina dioxinu ještě vyšší, ale také nižší. Přesnější testy by měly též ukázat, jak dlouho se bude Juščenko léčit.

Zdroj: REUTERS

Podle názoru rakouských lékařů se Juščenko mohl okamžitě vrátit do politického života a zapojit se do předvolební kampaně, i když má kromě zjizvené tváře poškozené některé vnitřní orgány. [celý článek]

Juščenko se ve vídeňské nemocnici léčil již krátce po svém onemocnění v září. Teprve v sobotu však místní odborníci stanovili diagnózu jeho nemoci - otravu dioxinem, což okamžitě zpochybnili ruští odborníci.

Juščenko a jeho stoupenci se domnívají, že k otravě došlo 5. září při večeři s nejvyššími představiteli Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) šéfem tajné služby Ihorem Smeškem a jeho zástupcem Volodymyrem Stasjukem na Stasjukově chatě. Rusová však tvrdí, že otrava dioxinem není tak rychlá.

Reklama

Související články

Lékaři: Juščenko byl otráven dioxiny

Opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se před volbami pokusil někdo otrávit. Rakouští lékaři, kteří jej vyšetřovali, potvrdili,...

Výběr článků

Načítám