Hlavní obsah

Juncker: Přijímání migrantů patří mezi evropské hodnoty

Právo, DPA, vpl
Brusel

Jean-Claude Juncker, dosluhující předseda Evropské komise (EK), ve čtvrtek kritizoval název tematického okruhu, za který bude v budoucí EK zodpovídat Margaritis Schinas.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Junckerovi se nelíbí, že oblast migrace spolu s ochranou hranic spadá pod širší tematické portfolio s názvem Ochrana našeho evropského způsobu života. „Nelíbí se mi myšlenka, že evropský způsob života se neslučuje s migrací. Přijímání lidí, kteří přicházejí zdaleka, je součástí evropského způsobu života,“ řekl Juncker.

Rozdělení portfolií mezi eurokomisaře, stejně jako názvy jejich pracovní agendy představila v úterý Ursula von der Leyenová, budoucí šéfka EK.

Ska Kellerová, spolupředsedkyně frakce Zelených v Evropském parlamentu, upozornila jako první, že si von der Leyenová nevšimla rozporů mezi podporou utečenců na jedné straně a ochranou evropských hodnot na straně druhé.

Název funkce již dříve vyvolal rozpory. „Proč je v tomto portfoliu migrace? Potřebujeme chránit naši demokracii před klimatickými změnami atp., ne před migranty!” reagovala například Evropská odborová konfederace.

Nizozemská liberálka Sophie in 't Veldová zase Schinasovu novou funkci označila za „falešné portfolio”, neboť evropský způsob života podle ní spočívá v tom, že jednotlivci si mohou svůj způsob života svobodně zvolit. „Naznačovat, že Evropané potřebují ochranu před vnějšími kulturami, je groteskní a tento způsob komunikace by měl být zavržen,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám