Hlavní obsah

Johnson oťukává maďarské veto

ČTK, BBC, vpl

Britský premiér Boris Johnson sonduje, zda by Maďarsko mohlo vetovat případnou žádost o odklad brexitu. V sobotu to napsal list The Daily Telegraph (DT) blízký Johnsonově Konzervativní straně.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský předseda vlády Boris Johnson

Článek

Podle DT se minulý čtvrtek separátně sešli tři členové britské vlády s Péterem Szijjartóem, šéfem maďarské diplomacie. „Veto je jedinou cestou, jak zabránit dalšímu odkladu brexitu stanovenému na 31. října,“ citoval list nejmenovaného ministra.

Dilema by mohlo pomoci Johnsonovi vyřešit právě Maďarsko
list The Daily Telegraph

Ministerský předseda by takto mohl chtít obejít zákon, který mu nařizuje požádat o posunutí data brexitu, nedosáhne-li nové dohody s Evropskou unií o podmínkách rozluky.

Schůzku potvrdily i zdroje z EU

Zdroje EU v pátek večer potvrdily, že přední britští ministři kontaktovali vládu maďarského premiéra Viktora Orbána, od níž požadují záruky, že by vetovala možnou žádost o odklad. Tu by muselo schválit všech 28 států EU.

Johnson opakovaně slibuje, že Británie opustí Unii 31. října ať už s dohodou, nebo bez ní. Pokud by však v případě, že by neměl v rukou dohodu, nepožádal o prodloužení období pro vyjednání podmínek brexitu, porušil by tzv. Bennův zákon.

„Toto dilema by mohlo pomoci Johnsonovi vyřešit právě Maďarsko. Mohl by tak v souladu se zákonem požádat o odklad, který by pak zmařilo maďarské ne,“ vysvětlil DT. Podobné úvahy se objevily už v září. Budapešť na ně tehdy reagovala ujištěním, že se v otázce brexitu neodchýlí od společné linie Evropské unie.

Johnson se kvůli brexitu možná obrátí na nejvyšší soud

Evropa

Naposledy příslib, že brexit se odehraje poslední říjnový den, zopakoval Johnson v pátek. „Nová dohoda, nebo žádná dohoda. Ale žádný odklad,“ napsal na Twitteru.

Učinil tak několik hodin poté, kdy vyšlo najevo, že premiér se v dokumentech předložených skotskému soudu písemně zaručil, že pokud se mu nepodaří do 19. října uzavřít dohodu s EU, požádá v souladu se zákonem o odklad.

Bruselu se nelíbí londýnská varianta irské pojistky

Členské země Evropské unie se shodly, že alternativní podoba tzv. irské pojistky, kterou minulý týden předložila Británie, nepovede k uzavření nové brexitové dohody. Podle britských médií to uvedl mluvčí Evropské komise.

Nizozemský premiér Mark Rutte v sobotu Johnsonovi sdělil, že pro sedmadvacítku je nepřijatelná taková dohoda, která by vytvářela celní hranici v Irsku.

Johnson představil poslancům úpravy dohody o brexitu, EU k nim má výhrady

Evropa

Londýn minulý týden navrhl zbytku EU náhradu stávající verze opatření známého jako irská pojistka, nejspornějšího bodu brexitové dohody, třikrát odmítnuté britským parlamentem. Unijní lídři následně vyjadřovali výhrady mj. kvůli tomu, že plán počítá se vznikem celní hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

„Ohledně britských návrhů zůstávají důležité otázky,“ napsal Rutte na Twitteru po telefonickém rozhovoru se šéfem britské vlády.

Co stanovuje Bennův zákon
Parlament v Londýně přijal počátkem září tzv. Bennův zákon.
Jmenuje se podle labouristického poslance Hilaryho Benna.
Na jeho základě musí předseda vlády do 19. října předložit parlamentu návrh dohody o brexitu, nebo nechat poslance hlasovat o odchodu bez dohody.
Pokud by tak do tohoto termínu neučinil, musel by požádat EU o odklad do 31. ledna 2020.
Zdroj: BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám