Hlavní obsah

Johnson má problém: Jeho vláda přišla o těsnou většinu v Dolní sněmovně

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda premiéra Borise Johnsona v úterý ztratila většinu v Dolní sněmovně poté, co Konzervativní stranu kvůli nesouhlasu s vládní brexitovou politikou opustil poslanec Phillip Lee. S odvoláním na prohlášení, které Lee vydal, o tom v úterý informovala zpravodajská stanice BBC. Poslanec posílil řady opozičních proevropských Liberálních demokratů.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Pracovní většina vlády se po srpnových doplňovacích volbách ztenčila na jediný hlas. Odchodem Leeho přišla Johnsonova vláda o většinu v parlamentu před klíčovým rozhodnutím o dalším postupu na cestě k odchodu Británie z Evropské unie.

Podle BBC se Lee posadil na lavičku opozice v momentě, kdy Johnson promlouval k poslancům. V prohlášení uvedl, že vláda „se snaží o škodlivý brexit nepředvídatelným způsobem”.

Konzervativní poslanec Phillip Lee usedá na lavičku opozice

Johnson během projevu k poslancům uvedl, že chce brexit s dohodou a zdůraznil, že ve vyjednávání s Bruselem nastal pokrok.

To je však v rozporu s úterním prohlášením bývalého ministra financí Philipa Hammonda. Podle něj Johnson mluví nesmysly, žádný postup v jednání s Evropskou unií ohledně brexitu není. Hammond současně sdělil, že podpoří snahu opozice a rebelujících poslanců zablokovat brexit bez dohody. Není sám, z Konzervativní strany je rozhodnuto tento krok učinit už 14 poslanců, tvrdí web BuzzFeed News.

V Dolní sněmovně je nyní podle BBC 309 hlasujících konzervativců, jejichž menšinový kabinet podporuje deset poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Dohromady tak mají 319 hlasů. Proti nim nyní stojí 320 hlasů opozice. Z 650 členů Dolní sněmovny jedenáct poslanců nehlasuje. Severoirská republikánská strana Sinn Féin (sedm poslanců) se zasedání parlamentu v Londýně léta neúčastní, tradičně nehlasují také předseda sněmovny a jeho tři zástupci (nyní dva konzervativci a dva labouristé).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám