Hlavní obsah

John Kerry pokračuje v tažení na Bílý dům

– NEW HAMPSHIRE

Senátor John Kerry vyhrál v úterý v americkém státě New Hampshire první primárky. Upevnil si postavení favorita mezi uchazeči Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby v USA. Měl značný náskok před svými konkurenty, podle doposud známých výsledků dostal o 13% hlasů více než vermontský guvernér Howard Dean.

Foto: Václav Vlasák

Půjčovnu lodiček s občerstvením najdete v Zajícově převisu ukrytou v nábřežní promenádě pod koly cyklistů a korzujících lidí.

Článek

Hlasovalo pro něj 39 procent voličů. Penzionovaný generál Wesley Clark skončil s velkým odstupem třetí, když dostal 12 procent hlasů stejně jako senátor John Edwards.

Kerry, jenž se stal překvapivým vítězem stranických shromáždění v Iowě, zaznamenal  další úspěch. Jeho největší konkurent Dean však dokázal zastavit pokles popularity. Všech sedm kandidátů míní pokračovat v kampani a příští týden se zúčastní primárek v dalších sedmi státech USA.

S Kerrym se začíná počítat

"Je to ohromné vítězství, ohromný obrat," řekl Kerry agentuře AP. "Strávil jsem celý život bojem za to, co považuji za správné, ale teprve teď jsem začal skutečně bojovat," řekl Kerry svým příznivcům po ohlášení prvních výsledků. Vyzval je, aby ho podpořili ve snaze dostat Bushe z Bílého domu a usilovali s ním o "Ameriku, která nepatří několika málo privilegovaným, ale všem".

S Kerrym se začíná vážně počítat jako s demokratickým kandidátem, neboť má šanci být skutečně zvolen, může být reálným protivníkem Bushe. Právě zvolitelnost je pro příznivce demokratické strany klíčová v rozhodování o kandidátech. Pro třetinu z nich je nejdůležitějším faktorem.

Dean se nevzdává

Původně favorizovaný Dean je podle řady komentátorů příliš temperamentní. Že po Iowě ztratil své pozice, je patrné i z jeho prohlášení pro CNN - "Udržujeme si silné druhé místo. Po neúspěchu v Iowě jsme udělali, co bylo potřeba." V projevu ke svým příznivcům a svým spolupracovníkům řekl: ""Tyto volby vyhrajeme, že? Vrátíme Ameriku pracujícím lidem a středostavovským rodinám, obrátíme pozornost vlády k lidem, kteří budují místo ke korporacím."

Připomněl také, že se jako první postavil Bushovi v otázce irácké války, kterýžto postoj je pro voliče demokratů druhý nejdůležitější, zajímá 22 procent z nich. Ovšem i Kerry byl proti válce, v době války v zálivu se dlouho nemohl rozhodnout, jak bude hlasovat, nakonec se postavil proti, neboť sice chtěl dostat Husajna v Iráku, ovšem rozhodly jeho vzpomínky na Vietnam.

Tři z deseti voličů uvedli, že nejdůležitějším tématem pro ně je zdravotnictví. Tito voliči dali přednost Johnu Kerrymu. Pro dva z deseti je prioritou ekonomika a také tato skupina většinou podpořila Kerryho. Rovněž dva z deseti označili za nejdůležitější situaci kolem Iráku a tito voliči rozdělili svou přízeň zhruba napůl mezi Kerryho a Howarda Deana.

Rekordní zájem voličů

Hlasování v New Hampshire se zúčastnilo rekordních dvě stě tisíc voličů, o třicet tisíc více než v roce 1992, kdy Bill Clinton skončil druhý, ale nakonec získal nominaci a byl zvolen prezidentem.

V úterý 3. února se konají primárky v sedmi státech. Iowa a New Hampshire sice mělo velký vliv na postavení kandidátů pro další primárky, klíčové budou až další souboje. Při primárkách totiž kandidáti soutěží o delegáty pro stranický nominační sjezd a jejich počet závisí na počtu obyvatel daného státu. Například New Hampshire vyšle na sjezd jen 22 z celkového počtu 4322 delegátů, zatímco za týden v úterý bude v sázce celkem 269 delegátů.

Kerry proto pojede už dnes do Missouri.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám