Hlavní obsah

V Itálii se v bouřkách zřítil dálniční viadukt

Aktualizováno

Na italské dálnici A6 poblíž Savony se v neděli po bouřkách zřítil asi 30 metrů dlouhý dálniční viadukt. Pravděpodobně v důsledku sesuvu půdy. Sever Itálie a jihovýchod Francie se potýkají s bouřkami a přívaly deště. Ve Francii si záplavy vyžádaly čtyři mrtvé. Jednoho pohřešovaného hlásí také Itálie. Voda tam opět zaplavila i centrum Benátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na severoitalské dálnici A6 se po bouřkách zřítil dálniční viaduktVideo: AP

 
Článek

Dálniční viadukt patřil k severoitalské dálnici A6 vedoucí do Turína. Na záběrech publikovaných italskou televizí jsou vidět záchranáři prohledávající místo.

Podle představitele oblasti Ligurie Giovanniho Totiho způsobilo špatné počasí rozsáhlé sesuvy půdy a tato masa pak do viaduktu narazila. Existuje podezření, že mohl být stržen jeden vůz, ale to zatím nebylo potvrzeno.

Sever Itálie sužují bouřky doprovázené vydatným deštěm už od počátku listopadu. Týká se to především oblastí Ligurie a Piemont.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hasiči na místě zříceného dálničního viaduktu u Savony

Úřady už musely uzavřít část dálnice, která spojuje Janov a Nice. Mezi Turínem a Janovem se do řeky zřítilo auto. Dva ze tří lidí, kteří v něm seděli, se zachránili. Třetí se pohřešuje.

Nedaleko Turína se z břehů vylila také řeka Pád. V celém italském regionu Piemont museli hasiči evakuovat 200 osob a dalších 600 je odříznuto od zbytku světa.

Foto: ČTK/AP

Hasiči v italském městě Cuneo evakuují obyvatele ze zaplavených oblastí

Zaplavené jsou části ligurských přístavních měst Janov, Savona a Imperia. Kvůli stoupající hladině řeky Tanaro museli dočasně přerušit provoz továrny na výrobu cukrovinek Ferrero ve městě Alba.

Kromě severoitalských regionů platí nejvyšší stupeň varování před záplavami také pro jihoitalskou Kalábrii.

Foto: Andrea Merola, ČTK/AP

Velká voda v centru Benátek (snímek z 24. listopadu)

S vodou v centru města opět bojují v Benátkách. Zaplavené je znovu i náměstí svatého Marka. Zatímco minulý týden ale voda dosáhla úrovně 1,87 metru nad obvyklou hladinou moře, dnes to bylo „jen” 130 centimetrů. Voda podle agentury AFP začala postupně opadat.

S velkou vodou bojují i ve Francii. Počasí si tam o víkendu vyžádalo čtyři mrtvé. Bilance se zvýšila poté, co úřady departementu Var oznámily nález dvou těl.

Už předtím média informovala, že jeden mrtvý se našel nedaleko francouzské obce Le Muy mezi Marseille a Nice a že další bezvládné tělo bylo v neděli objeveno v zaplaveném autě v nedaleké obci Cabasse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy ve FranciiVideo: Reuters

Kvůli vydatnému dešti se na jihovýchodě Francie vylilo z břehů několik řek. Voda zaplavila domy i silnice a způsobila rozsáhlé škody. V departamentech Var s centrem v Toulonu a Alpes-Maritimes s metropolí Nice v neděli nadále platí druhé nejvyšší varování před záplavami. V oblasti dál prší, déšť ale už není tak silný. Podle stanice Meteo France spadlo v některých částech departementu Var během 48 hodin tolik vody jako jindy za dva až tři měsíce.

Bez elektřiny je v jihovýchodním cípu Francie nyní asi 4500 domácností. Mezi Nice a Toulonem kvůli zaplavené trati už od soboty nejezdí vlaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám