Hlavní obsah

Jeptišky v USA čelí obvinění z týrání postižených žáků

Právo, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Nový skandál stihl tento měsíc katolickou církev v USA. Devět bývalých studentů a studentek církevní školy pro hluchoněmé v Bostonu ve státě Massachusetts totiž obvinilo zaměstnance školy z dlouholetého fyzického, psychického a sexuálního týrání.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Obvinění se týká 14 někdejších vychovatelek, jeptišek hlásících se k řádu sv. Josefa, kněze, učitele tělocviku a bývalého čelného představitele bostonské arcidiecéze. Informoval o tom deník The Boston Globe s tím, že škola byla zrušena v roce 1994.

Církevní zdroje ve středu uvedly, že celou věc ihned prošetří. Podle žalobce Mitchella Garabediana týrání zasáhlo děti od 7 do 16 let a docházelo k němu v letech 1944 - 1977.

Čtrnácti obviněným řádovým sestrám je dnes od 75 do 95 let. Jejich někdejší oběti jsou nyní ve věku od 45 do 67 let a všichni jsou buď němí nebo mají problémy se sluchem.

Výpovědi obětí

Studenti tvrdí, že je sestry například bily dřevěným pravítkem, tloukly jim hlavou o zeď či je dokonce brutálně znásilňovaly. Řádová sestra Mary Carl Bolandová, která byla ředitelkou školy, všechna obvinění odmítla. "Vůbec nevím, o čem mluví," citoval ji list.

Právní zástupce jeptišek ve středu nezvedal telefony. Garabedian řekl, že bývalí studenti se na něj obrátili poté, co byl v roce 2002 uveřejněn skandál v bostonské diecézi, kdy bylo obviněno několik kněží ze sexuálního zneužívání dětí.

Skandál skončil vyrovnáním ve výši 85 miliónů dolarů. Zda jeho klienti čekají na podobné finanční vyrovnání, ale nesdělil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám