Hlavní obsah

Jemence povolili přicestovat do USA za umírajícím dvouletým synem

Jemenská matka, která bojovala za právo vidět svého umírajícího malého syna, dorazila v noci na čtvrtek do Kalifornie. Stalo se tak poté, co americké úřady zrušily zákaz cestování, který pro ni předtím platil. Trumpova administrativa zavedla již dříve protiimigrační opatření a Šajma Svílahová jako Jemenka, i když žijící v Egyptě, měla zákaz do USA vstoupit. O případu informovala britská BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Matku z Jemenu pustili do USA za umírajícím synemVideo: AP

 
Článek

Otec a syn mají americké občanství, matka jen jemenské. Když bylo chlapci osm měsíců, utekli před válkou v Jemenu do Egypta. U nyní dvouletého Abdalláha lékaři odhalili onemocnění mozku, které ovlivňuje jeho schopnost dýchat. Když se jeho stav zhoršil, otec ho letos v říjnu odvezl kvůli léčbě do Spojených států.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Jemenka Šajma Svílahová přicestovala do San Franciska, aby se mohla rozloučit se svým umírajícím synem. Kvůli protiimgračnímu opatření nemohla doposud vstoupit na půdu Spojených států

Tamní zdravotníci ale konstatovali, že nemoc není možné zvrátit a že chlapec umírá. Jeho matka se od té doby snažila dostat za ním do USA, ale neúspěšně.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Matku z Jemenu konečně pustili do USA, aby se mohla rozloučit se svým dvouletým umírajícím synem

Svílahová přicestovala do San Franciska ve středu pozdě večer místního času a hned na letišti ji přivítaly desítky lidí, kterým její příběh nebyl lhostejný. Z letiště měla zamířit do dětské nemocnice, kde leží její syn. Jak Abdalláhův otec uvedl, nyní se budou moci společně s manželkou "se synem důstojně rozloučit".

Foto: ČTK/AP

Otec syna odvezl kvůli léčbě do Spojených států v říjnu. Tamní lékaři však konstatovali, že nemoc už není možné zvrátit a že chlapec umírá. Nedatované foto zvěřejnila CAIR.

Americké ministerstvo zahraničí udělilo Svílahové povolení přicestovat do země v úterý ráno, oznámila muslimská Rada pro americko-islámské vztahy (CAIR).

Úřady byly předtím zaplaveny tisícovkami e-mailů i dopisů od členů Kongresu, kteří se za udělení povolení přimlouvali. "Ulevilo se nám, že matka bude moci naposledy políbit svého syna," okomentoval rozhodnutí úřadů advokát Saad Sweilem z organizace CAIR, který rodině pomáhal. "Veřejná podpora této rodiny byla neuvěřitelná," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám