Hlavní obsah

Jednání o odškodnění českého řidiče od Slováků se protahuje

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ani téměř devět měsíců po zpackané protidrogové akci slovenské policie, při níž řidič českého kamionu Zdeněk Pekara skončil v tureckém vězení, nebyl tento řidič odškodněn. „Požádali jsme o vyčíslení škody. Čekáme na tento údaj,“ cituje deník Sme mluvčího slovenského ministerstva vnitra Gábora Grendela.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pekara strávil koncem roku 2010 Vánoce v tureckém vězení a turecké úřady mu následně zakázaly vstup do země. Pro řidiče, který pracoval pro táborskou dopravní společnost, jezdící téměř výhradně do Turecka, to byla pohroma. Pekara mezi tím utrpěl infarkt a změnil pracoviště.

Slovenské ministerstvo vnitra potvrdilo, že jeho zástupci před několika týdny s Pekarou jednali a požádali o vyčíslení škody. Pekara tvrdí, že od právníků slovenského ministerstva vnitra žádný konkrétní návrh nedostal.

„Žádné částky nepadly. My jsme řekli, že by se dalo vycházet z případu muže, kterému naložili do zavazadel výbušninu. Dál jsme se nedostali a od té doby se nikdo neozval,“ řekl Pekara.

Slovák, kterému se při výcviku policejního psa dostala do zavazadla výbušnina, a on s ní odletěl do Dublinu, dostal odškodnění ve výši 18 tisíc eur (asi 430tisíc Kč).

V prosinci 2010 zadržely turecké úřady český kamión, který sledovala slovenská policie s cílem odhalit objednavatele drogové zásilky. Pekara byl zatčen a následně vyhoštěn z Turecka. [celá zpráva]

Řidič byl po návratu do České republiky přeřazený na hůř placenou práci ve skladu, protože nemohl jezdit do Turecka. V květnu překonal infarkt. Dnes jezdí ve společnosti zaměřenou na střední Evropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám