Hlavní obsah

Jednání CDU/CSU a Zelených zatím bez výsledku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo zřejmě směřuje k velké koalici CDU/CSU a SPD. Páteční rozhovory mezi konzervativní opozicí CDU/CSU a malou vládní ekologickou stranou Zelených, které měly zjistit, zda by pro Německo přicházela v úvahu koalice konzervativců, Zelených, a liberální FDP, totiž nepřinesly žádný pokrok.

Článek

 Šéfka CDU a kancléřská kandidátka opozice Angela Merkelová dala otevřeně najevo, že další rozhovory se Zelenými přicházejí v úvahu jen tehdy, ztroskotají-li jednání s SPD o velké koalici.

"Ukázalo se, že protiklady jsou přece jen velmi velké, tak jak se o tom mluvilo a že v současnosti neumožňují další rozhovory," řekl dnes novinářům šéf bavorské CSU Edmund Stoiber, který vede spolu s Merkelovou vyjednávání za konzervativní blok.

"Dohodli jsme se, že po jednání se sociálními demokraty se ještě obrátíme na Zelené, vyžádá-li si to situace," dodal.

Dohodě mezi přirozenými partnery CDU/CSU a FDP na jedné straně, kteří po volbách nemohou sestavit většinovou vládu, a Zelenými brání programové rozpory například v ekologii.

Zelení se nehodlají stát stát jen pomocným motorem, který by pomáhal prosazovat konzervativní politiku, prohlásil po jednání Reinhard Bütikofer z předsednictva Zelených. Zelení tvrdí, že nevidí důvod k dalšímu jednání s konzervativci.

S SPD už konzervativci jednali, znovu se setkají příští středu. Obě strany zatím trvají na tom, že mají nárok na křeslo kancléře.

Reklama

Související články

Schröderovi nabídla podporu Levicová strana

Poslanci německé Levicové strany, která ve volbách zatím získala 54 mandátů, přislíbili ve středu Gerhardu Schröderovi, že mu poskytnou potřebné hlasy,...

Výběr článků

Načítám