Hlavní obsah

Jediný muž odsouzený za 11. září 2001 propuštěn z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/HAMBURK

Munír Mutasádik, jediný člověk, který byl dosud odsouzen za zapojení do útoků na USA z 11. září, byl ve středu propuštěn z vazby. Třicetiletý Maročan Mutasádik tedy vyčká opakování svého procesu na svobodě, rozhodl odvolací soud v Hamburku.

Článek

Mutasádik byl loni v únoru soudem prvního stupně odsouzen k patnácti letům vězení. Soud tehdy uznal jeho spoluvinu na mnohonásobné vraždě a shledal jej rovněž vinným ze sdružování v teroristické organizaci.

Odvolací soud ale dal zapravdu jeho obhájcům, kteří poukazovali na to, že soud nemohl provést důkazy ve prospěch obžalovaného. Proto rozsudek letos v březnu zrušil a vrátil soudu první instance k novému řízení. To by mělo začít v červnu. Mutasádikovi obhájci také požádali soud, aby rozhodl o propuštění jejich klienta z vazby.

Maročan byl ve vyšetřovací vazbě od svého zatčení 28. listopadu 2001. Hamburský soud žádosti vyhověl, potvrdila dnes soudní mluvčí. Mutasádik ale nesmí opustit Hamburk a nesmí požádat o nový pas, nařídil soud.

Státní zástupce viní Maročana z toho, že zařizoval finanční transakce pro hamburskou buňku sebevražedných atentátníků. Mutasádik připouští, že je znal, tvrdí ale, že o spiknutí a přípravě útoků nic nevěděl. Mezi možné polehčující důkazy, které byly údajnému teroristovi upřeny, patří výpověď údajného jemenského teroristy Ramzího bin Šibha, kterého drží USA na neznámém místě. Právě on měl být kontaktem hamburských atentátníků s teroristickou sítí Al-Káida.

Americké úřady ale odmítly Německu jak jeho svědectví, tak přístup k protokolům o jeho výsleších. Tato důkazní nedostatečnost je i důvodem neúspěchu německého procesu s dalším údajným teroristou Abdal Gháním Mzúdím.

Reklama

Výběr článků

Načítám