Hlavní obsah

Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel

– Tokio • Aktualizováno

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe zemřel, uvedla japonská veřejnoprávní společnost NHK s odvoláním na Liberálně demokratickou stranu, jejímž byl členem. Abe byl ve vážném stavu po atentátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na expremiéra AbehoVideo: Reuters

 
Článek

Abe byl v pátek kolem 11.30 místního času (4.30 SELČ) postřelen během projevu na předvolebním mítinku u železniční stanice ve městě Nara na západě Japonska. Vystoupil tam před sobotními volbami do horní komory japonského parlamentu.

Smrt potvrdili lékaři z Narské nemocnice v Kašihaře, kde byl bývalý ministerský předseda přijat v 12:20 místního času. Podle lékařů zemřel v 17:03 místního času.

Politik byl zasažen do levé strany hrudi a pravé strany krku, ze kterého krvácel. Podle lékařů měl na krku dvě střelné rány. Žádnou kulku se nepodařilo vyjmout, podle lékařů ale byly rány tak hluboké, že se dostaly až k srdci.

Během transportu vrtulníkem do nemocnice politik zkolaboval, zastavilo se mu srdce a uvádělo se, že je ve stavu klinické smrti. Premiér Fumio Kišida přiznal, že je v kritickém stavu, ale dával najevo víru, že se zotaví.

Japonský expremiér Abe je obětí atentátu, útok natočila kamera

Svět

Střelec neprchal 

Na místě byl zadržen podezřelý 41letý Tecuja Jamagami z Nary. Po výstřelu se nepokusil uprchnout, použitou zbraň, zřejmě podomácku vyrobenou, tvořenou dvěma trubkami spojenými páskou, odložil na místě, odkud střílel. Zůstal stát a nechal se zadržet Abeho ochrankou.

Jamagami byl v letech 2002 až 2005 příslušníkem námořnictva. Jeho současné zaměstnání není známo.

Nyní je podezřelý z vraždy. Podle některých zdrojů naznačil, že za jeho činem je politický motiv, byl s Abem nespokojený, podle jiných ale „necítil zášť k bývalému premiérovi kvůli jeho politice”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám