Hlavní obsah

Izraelští aktivisté stěhují z osad stovky koček

Právo, Břetislav Tureček (Tel Aviv)
TEL AVIV

Izraelská vláda se stará o odsun židovských kolonistů a jejich majetku, všichni ale zapomínají, že v osadách určených ke zrušení žijí také stovky koček, jimž po odchodu jejich živitelů hrozí útrapy a smrt hlady.

Článek

Právě s takovou myšlenkou a neutuchající vervou zachraňují v těchto dnech aktivisté Izraelské společnosti pro blaho koček (CWSI) zmíněné domácí šelmy ve čtyřech vyklízených osadách na severu západního břehu Jordánu a po celém pásmu Gazy.

"Vláda s tímto problémem vůbec nepočítá," řekla Právu zakladatelka CWSI Rivi Mayerová. "Už dávno jsme úřady oslovili, aby při plánování odsunu osadníků počítaly i s tamními domácími zvířaty, ani nám ale neodpověděly," dodává trpce energická žena středních let, duše hnutí za spokojený život statisíců izraelských koček.

Přesun zoo

Vláda do evakuace více než 8000 lidí, která se naplno rozjede už příští týden, zahrnula přesun malé zoologické zahrady z bloku osad Guš Katif. Psy a další mazlíčky navyklé na úzký kontakt s lidmi si zase vezmou s sebou osadníci. Na kočky, samorosty zvyklé potulovat se po okolí, dokud jim nevyhládne, je ale vládní logistika skutečně krátká.

"Ve čtyřech osadách na západním břehu se nyní naši odborníci pokoušejí odchytit asi 200 zvířat, v Gaze jich je ale dalších 800," zdůrazňuje rozsah opomenutého aspektu blízkovýchodní události desetiletí mluvčí CWSI Revital Vreskinová. "Až lidé odejdou, nebude je nikdo krmit, nebudou mít ani žrádlo z odpadků," říká aktivistka, která křižuje palestinské území s dodávkou plnou kočičích granulí a kolonisty se snaží přimět, aby nemysleli jen na sebe.

Úspěšný konec celé operace ale závisí na penězích, jichž se od izraelských příznivců dostává tak akorát na normální provoz. "Zvířata je třeba nejen odchytit, ale také krmit, sterilizovat a ošetřit vakcinací," vysvětluje Mayerová.

Hledání peněz

V Palestině odchycené kočky navíc mají skončit v izraelském útulku a ten, který CWSI spravuje ve městě Hadera, je už nyní domovem nejméně 600 zvířat. "Celkem, i na rozšíření útulku, bychom potřebovali asi 100 tisíc dolarů (téměř 2,5 miliónu Kč)," kalkuluje šéfka organizace.

A jelikož Mayerová jezdí shánět peníze na izraelské kočky i do USA, neopomene odkázat ani na internetovou stránku CWSI: www.cats.org.il. "Když se ke kočkám postavila zády naše vláda, musíme spoléhat na soucit cizinců," loučí se paní Mayerová s nadějí v hlase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám