Hlavní obsah

Izraelci podezřelí z protiarabského teroru

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dvaadvacetiletý Izraelec Eliran Golan a jeho 54letý otec Meir jsou od středy ve vazbě pro podezření z teroristických útoků proti arabským obyvatelům Haify. Informace o této činnosti, včetně pokusu a plánů zavraždit několik arabských členů izraelského parlamentu, uvolnila policie ve čtvrtek večer.

Foto: Josef Zajíc

Sochařský salón V úrovní očí. Ostrava 20.9.2014: Jan Šnéberger - Das Paar., 2014.

Článek

"Eliran Golan se přiznal ke všem činům od roku 2001 až do dneška. Pochopili jsme, že ho vedla nenávist k Arabům," prohlásil regionální policejní šéf Ja´akov Borovsky; záležitost podle listu Ha´arec popsal jako "jednu z nejhorších v posledních letech".

Eliranův otec, civilní zaměstnanec armády, je podezřelý, že o vražedných plánech svého syna věděl, ale neinformoval o nich. "Nic nevím. Vůbec nic!" ale Meir křičel ve středu během uzavřeného soudního přelíčení, zatímco jeho syn zarytě mlčel. Podle advokáta se mu pak syn za situaci, do které celou rodinu dostal, omluvil.

Policie v domě obou mužů našla dva kufry s 34 bombami připravenými k použití, munici a také uniformy bezpečnostní agentury a arabské šátky, kufíje. Na jiném místě prý byl schovaný i podomácku vyrobený minomet.

Místo poslance vybuchlo auto jeho manželce

Zatímco některé útoky prý byly ve fázi přípravy, k jiným již došlo v uplynulých třech letech. Loni v říjnu Eliran nastražil bombu pod auto arabského poslance Isáma Machúla.

Detonace nastala, když vůz startovala politikova manžela Suád, která utrpěla šok. Z vyšetřování prý vyplynulo, že dalšími cíli měli být i poslanci Muhammad Baraka, Ahmad Tibí a Azmí Bišára.

"Vnímáme to jako pokračování aktivit (židovských teroristů) Jigala Amira a Barucha Goldsteina. Politicky motivované vraždy a ničení míst posvátných pro Araby," řekl Džafar Musava z organizace bránící práva izraelských Arabů. "Je nutné ukázat, že židovská většina ani státní instituce nebudou rasové násilí na arabských vůdcích tolerovat."

Podle deníku The Jerusalem Post již předseda Knesetu Reuven Rivlin nařídil zvýšenou ochranu arabských politiků.

"Židovské násilí je bez odškodnění"

V červenci 2001 došlo v haifské mešitě k výbuchu, rovněž připisovanému Golanovi, a lehká zranění tehdy utrpěla starší Arabka Džamíla Aghbaríjová.

Ha´arec před časem zjistil, že i když bude oficiálně stvrzeno, že byla obětí teroru, nedostane od státu obvyklé odškodné, neboť právní normy nepovažují útoky provedené Židy za nepřátelský útok.

Ačkoliv byly celkem zraněni jen tři lidé, policie je podle deníku The Jerusalem Post přesvědčena, že cílem nebylo Araby strašit, ale způsobit jim skutečnou újmu.

Podle policie Golan mladší považuje sám sebe za stoupence krajní pravice a po jednom z útoků napsal do redakce deníku Ma´ariv dopis, v němž se označil za šéfa podzemní extremistické skupiny Mador Ahad.

Kvůli psychickým problémům byl předčasné propuštěn z armády, a jeho advokát ex offo tím nyní argumentuje u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám