Hlavní obsah

Izrael popuzují zásahy USA na Blízkém východě

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV/ŽENEVA/WASHINGTON

Mezi izraelskými politiky sílí nevole vůči americkým snahám utvářet a urychlovat blízkovýchodní mírový proces, jehož je Washington klíčovým garantem. V pátek by přitom měl šéf americké diplomacie Colin Powell ve Washingtonu přijmout Josiho Bejlina a Jásira Abid Rabbu - šéfy izraelského a palestinského nevládního týmu, kteří stáli u zrodu neoficiálního mírového plánu známého jako ženevská dohoda.

Foto: Josef Zajíc

Návraty domů. Trio g moll. Kováčová, Kaufmannová, Krejčíř. Ve výřezu choreograf Pavel Šmok.

Článek

"Sejdu se s nimi dnes," potvrdil v Bruselu schůzku Powell. Jen pár hodin před tím Izraelský rozhlas informoval o výroku předního poradce premiéra židovského státu Doreho Golda, který Washington vyzval, aby nezasahoval do vnitřní politiky Izraele.

"Vysílat vyjednávače a jednat s Palestinci má demokraticky zvolená vláda," řekl Dore v narážce na fakt, že Bejlin, stejně jako ostatní izraelští strůjci dohody, patří k opozičnímu táboru, jenž zcela pohořel v únorových volbách.

"Doufáme, že naši přátelé ve světě budou tento demokratický princip respektovat a nebudou zasahovat do našich vnitřních záležitostí," dodal Gold, jenž byl léta velvyslancem při OSN.

Už ve středu vlivný izraelský vicepremiér Ehud Olmert Powellovu ochotu sejít se signatáři ze Ženevy označil za "nesprávný krok vysokého činitele americké administrativy".

Bush ztrácí trpělivost se Šaronem

Dosud utajované napětí mezi tradičními spojenci USA a Izraelem trvá již několik měsíců. Jeho podstatou je rostoucí netrpělivost prezidenta USA George W. Bushe s "laxním přístupem" Izraele k plnění svých závazků vyplývajících z tzv. cestovní mapy, tedy jarního mezinárodně garantovaného plánu, k němuž se Izrael - na rozdíl od čerstvé ženevské dohody - zavázal na vládní úrovni.

"V uplynulých týdnech nás Američané opakovaně neoficiálně upozorňovali, že premiér Šaron nedodržuje sliby, které dal Bushovi," citoval v listopadu magazín The Jerusalem Report (JR) nejmenovaného činitele izraelského ministerstva obrany.

"Říkají nám: něco jste slíbili a nedodrželi," dodal tento zdroj s tím, že to v daných souvislostech znamená ze strany USA velmi vážné výhrady.

Jablko sváru: plot a židovské osady

Američané se opakovaně s nevolí vyjádřili k pokračující výstavbě tzv. bezpečnostního plotu na západním břehu Jordánu a především k rozšiřování osad na okupovaných územích, které je v přímém rozporu s cestovní mapou.

Snahou Bílého domu nyní je přimět Izrael, aby pružně a vstřícněji než dosud reagoval na mírové snahy Palestinců, konkrétně nového premiéra Ahmada Kuráji.

"Pokud Kurája uspěje, vstoupí Američané do hry mnohem agresivněji a budou cestovní mapu tlačit dál," řekl časopisu JR Ejtan Gilboa, expert na americkou politiku z izraelské Bar Ilanovy univerzity.

V Káhiře se opět jedná o příměří

Egypt se nyní snaží s posvěcením Kuráji na právě zahájených rozhovorech v Káhiře přimět tucet opozičních palestinských frakcí sahajících od islamistů až po marxisty k vyhlášení příměří. Izrael sice na podobné iniciativy kvůli jejich dosud omezenému efektu reaguje skepticky.

Včera však náměstek ministra obrany Ze´ev Boim v Izraelském rozhlase uvedl, že "pokud se Palestinci dohodnou na příměří, otázka omezení (izraelských) vojenských aktivit (na palestinských územích) není pochopitelně vyloučená". I on nicméně podotkl, že šance na klid zbraní "je velmi malá".

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael: plot kolem Západního břehu dostavíme

Izraelská vláda ve středu navzdory mezinárodní kritice schválila výstavbu další části mohutného plotu, který buduje na západním břehu Jordánu mezi svým územím...

Výběr článků

Načítám