Hlavní obsah

Ivanov: Rusko a NATO se nepřou o novou doktrínu

DPA, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Mezi Ruskem a NATO neexistuje nedorozumění v otázce nové ruské vojenské doktríny. Při setkání s odstupujícím generálním tajemníkem NATO Georgem Robertsonem to ve čtvrtek v rámci společné návštěvy 27. gardové motostřelecké divize v Moskvě prohlásil ruský ministr obrany Sergej Ivanov.

Foto: Martin Brychta

David Síla v akci

Článek

"V polovině října v Colorado Springs bylo jisté nedorozumění, ale v novinářských kruzích," řekl ministr. Dodal, že od něj žádný z ministrů členských zemí NATO a tím méně sám Robertson nic nepožadoval a že se svými kolegy v klidu novou ruskou vojenskou doktrínu projednal.

"V ní se netvrdí, že by NATO představovalo hrozbu pro Rusko," prohlásil ministr, který tak odmítl předchozí spekulace tisku o rozčarování v kruzích NATO nad novou ruskou doktrínou.

Rusko si Bajkonur ponechá

Ivanov také potvrdil, že se Rusko nehodlá v brzké době vzdát využívání kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Připustil, že se v budoucnosti hlavní část vojenských startů přesune na kosmodrom Pleseck na severu Ruska. "V daleké perspektivě, ale rozhodně ne v nebližších třech čtyřech letech," dodal ministr.

Na setkání s prezidentem Vladimírem Putinem jej Robertson pozval na summit NATO, který se na jaře příštího roku uskuteční v tureckém Istanbulu. V rámci summitu se tak na nejvyšší úrovni již podruhé uskuteční zasedání rady Rusko-NATO, jíž se Putin poprvé zúčastnil loni v Praze.

Společné cvičení Ruska a NATO?

Robertson, jehož počátkem příštího roku vystřídá ve funkci nynější nizozemský ministr zahraničí Jaap De Hoop Sheffer, přijel ve středu do Moskvy ke zřejmě poslednímu jednání s ruskými představiteli. Podle vlastních slov navštěvoval v posledních čtyřech letech Rusko častěji než některé členské země NATO.

"Máme ještě dost neřešených problémů, ale hlavní je, že se změnila kvalita vztahů Ruska a NATO. Stále více se pokládáme za partnery a potřebujeme jeden druhého," řekl po setkání Putin. Vyslovil se zároveň pro další etapu vzájemné spolupráce, jíž by mělo být na jaře příštího roku společné cvičení vojsk Ruska a NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám