Hlavní obsah

Italský vydavatel k novinám přibalil Mein Kampf

Italský list Il Giornale se dostal pod palbu kritiky, protože k sobotnímu vydání přidal jako přílohu okomentovanou verzi knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Proti postupu novin se ostře vyjádřil italský premiér Matteo Renzi i italská židovská komunita.

Foto: Profimedia.cz

Mein Kampf

Článek

Konzervativní milánský deník, který patří rodině bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, knihu dával zdarma každému, kdo si koupil noviny a první část jeho plánované osmidílné série o historii třetí říše.

Premiér Renzi na twitteru uvedl, že rozhodnutí listu rozdávat kopie politických pojednání nacistického vůdce je „odporné” a vyjádřil solidaritu italské židovské komunitě. Šéf italské židovské komunity Renzo Gattegna označil rozhodnutí listu zveřejnit Hitlerovo dílo za „nepatřičné”.

Il Giornale své rozhodnutí brání. Upozorňuje, že vydání obsahuje kritické poznámky italského historika a tvrdí, že je nutné studovat zlo, aby se zabránilo jeho návratu. Podle listu je také četba Mein Kampf „pravým protijedem proti jedu národního socialismu”.

Někde je zakázán, někde ne

Desítky let se dalo vydávání Mein Kampfu v Evropě bránit, protože Bavorsko na něj vlastnilo práva. To už nyní neplatí. V roce 2015 vypršela ochrana autorských práv na Hitlerův spisek. Samotné vlastnictví starších vydání však nelegální nikdy nebylo.

Němečtí politici jsou spíše proti vydávání, přestože bylo připraveno i kritické vydání Mein Kampfu s komentářem historiků. Bavorská vláda vydání podle magazínu Der Spiegel nejdřív podpořila, ale pak se od projektu distancovala.

Knihu v Německu můžete sehnat i v antikvariátech nebo přes internet. Kdysi se tam vytisklo asi 12 miliónů kopií, takže nejde o velkou vzácnost. Za Hitlera úředníci Mein Kampf dokonce povinně rozdávali novomanželům.

Mein Kampf je znám téměř na celém světě. V USA knížku bez problémů seženete, protože tam už ve třicátých letech nacisté prodali práva. Dokonce se prý jednou dostal do žebříčku bestsellerů Amazonu v kategorii e-knih. Naopak třeba v Nizozemsku je Mein Kampf úplně zakázán. V Asii se vydává ve velkém.

Reklama

Výběr článků

Načítám