Hlavní obsah

Italská policie zadržela na jihu země přes 250 běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Na ostrově Lampedusa jižně od Sicílie se ve čtvrtek časně ráno vylodilo ze dvou rybářských bárek přes 250 ilegálních imigrantů. Italská policie všechny okamžitě zadržela. Itálie zatím neoznámila, odkud uprchlíci připluli.

Článek

První loď, která zakotvila u břehů Lampedusy už kolem půl čtvrté ráno, přepravovala 243 běženců, včetně několika žen a dětí. Zhruba o šest hodin později připlulo další plavidlo s 27 osobami na palubě. Italské úřady zatím neoznámily, odkud uprchlíci připluli. Není jasná ani jejich národnost. S velkou pravděpodobností ale půjde jako v řadě předchozích případů o imigranty ze severní či centrální Afriky.

Všichni běženci byli přepraveni do zadržovacího zařízení, kde projdou obvyklou zdravotní prohlídkou a kontrolou totožnosti - pak většinou následuje nucená přeprava do jejich vlasti či do tranzitní země, přes níž do Itálie směřovali. Každoročně se touto cestou snaží dostat přes Itálii do dalších zemí západní Evropy tisíce běženců. Řada z nich tuto cestu ani nepřežije.

Od počátku roku zadrženy tisíce imigrantů

Od začátku letošního roku zajistily italské úřady už několik tisíc imigrantů; loni bylo u italských břehů zadrženo 207 plavidel s téměř 22 tisíci uprchlíků. Pobřežní stráž a celníci loni vylovili z moře těla sedmdesátky mrtvých běženců. Itálie se snaží už několik let imigranty odradit od ilegálního vstupu do země, především nekompromisním vypovídáním a zpřísňováním přístupu k řešení jejich záležitostí. V tomto směru navázala i těsnější spolupráci s tranzitními zeměmi, zejména s Libyí, zatím však bez viditelného výsledku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám