Hlavní obsah

Itálie mění ústavu, posílí pravomoci premiéra

– ŘÍM

Italský Senát ve středu večer odhlasoval změny v ústavě země. Posílit by se měly pravomoci premiéra a také místních vlád. Aby největší změna ústavy od roku 1948 začala platit, musí ji ještě schválit občané v referendu.

Článek

Premiér země by nově mohl sám jmenovat a odvolávat ministry. Na jeho výzvu by prezident mohl rozpustit parlament. Regiony by měly větší práva v rozhodování o školství nebo zdravotnictví.

Návrh se snažil prosadit především šéf strany Liga severu Umberto Bossi. Prosazuje větší nezávislost průmyslového severu na centrální vládě. Bossi po hlasování řekl, že jde o největší změnu ústavy od konce fašismu z Itálii. Pokud začne platit, změní se 50 ze 139 článků ústavy.

Opoziční strany tvrdí, že změna rozbíjí jednotu země a je jen odměnou vlády Lize severu. Ta je vládním partnerem strany nynějšího premiéra Silvia Berlusconiho.

Pokud by vláda pro změny získala ve Sněmovně i Senátu dvoutřetinovou většinu, prošel by návrh automaticky. Protože se tak nestalo, musí s ním souhlasit lidé v referendu. Změny začnou platit nejdříve v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám