Hlavní obsah

Islandští rybáři porušili zákaz a lovili velryby

Islandští rybáři v sobotu ulovili první velrybu poté, co v úterý rozhodla vláda v Reykjavíku o obnově komerčního lovu kytovců. Porušili tak zákaz lovu pro obchodní účely, který Mezinárodní velrybářská komise (IWC) vyhlásila v roce 1986. Island se jím ovšem necítí být vázán.

Článek

Lovci chytli pomocí harpuny plejtváka myšoka, který je na seznamu ohrožených druhů. Islandská vláda, která svým rozhodnutím vyvolala mohutnou vlnu kritiky ze strany zejména ekologických organizací, ovšem tvrdí, že je těchto mořských savců v severním Atlantiku dostatek.

Islandská vláda povolila ročně ulovit na maso 39 kytovců; 30 rovněž ohrožených plejtváků malých a devět plejtváků myšoků. Island obhajuje své rozhodnutí údajným přemnožením velryb, které prý ohrožují množství tresek v severním Atlantiku. Lov těchto ryb je páteří islandského rybářského průmyslu. Světový fond na ochranu přírody (WWF) však s tímto argumentem nesouhlasí.

Islanďané komerční lov ukončili už v roce 1985, do roku 1989 však lovili kytovce pro vědecké účely. V roce 2003 se k lovu pro vědecké účely vrátili.

V současnosti oficiálně provozuje komerční lov těchto mořských obrů pouze Norsko. Japonsko, které je často kritizováno za zabíjení velkého množství velryb, obhajuje lov "vědeckými" důvody. Na kongresech IWC se však opakovaně pokoušelo získat dostatek hlasů pro odvolání moratoria na komerční lov, doposud neúspěšně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám