Hlavní obsah

Íránský prezident napsal Bushovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád napsal dopis americkému prezidentovi Georgi Bushovi a navrhuje v něm "řešení současné světové situace". Něco podobného se nestalo už 27 let. Přesný obsah dopisu nebyl zveřejněn.

Článek

Dopis byl zaslán na švýcarské velvyslanectví v Teheránu, které zastupuje americké zájmy v Íránu. Za minulých 27 let je to první dopis nejvyššího íránského představitele americkému prezidentovi.

Ahmadínežád údajně navrhuje "nová řešení mezinárodních problémů a křehké situace, která ve světě v současnosti panuje". USA a Írán přerušily diplomatické styky v roce 1980. Rok předtím obsadili americké velvyslanectví v Teheránu radikální studenti a personál zadržovali 444 dní.

Spojené státy považují Írán za vývozce terorismu a v současném sporu o jeho jaderný program důsledně žádají zavedení sankcí, protože se Teherán odmítá vzdát technologie, která může být využita i v jaderném zbrojení.

Ministři zahraničí šesti světových velmocí a EU chtějí právě v pondělí projednat v New Yorku strategii, jak přimět Írán vzdát se obohacování uranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám