Hlavní obsah

Íránský diplomat nabídl USA pomoc v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Írán pomůže Spojeným státům stabilizovat Irák, jestliže Washington stanoví časový plán pro stažení svých vojsk z Iráku. V rozhovoru, který v pondělí vyšel v britském listu Financial Times, to řekl hlavní íránský jaderný vyjednávač Alí Larídžání.

Článek

Neúspěch v Iráku by podle něj měl USA odradit od dalších intervencí. Larídžání, který vede Nejvyšší radu národní bezpečnosti, také řekl, že by se USA měly držet z dosahu Íránu. Jakýkoli útok by se prý rovnal strkání ruky do vosího hnízda.

Následujte Brity

"Spojené státy by měly na Írán zaútočit jenom v případě, že si přejí dostat Izrael na invalidní vozík," řekl.

Doporučil vládě prezidenta George Bushe, aby brala zřetel na politiku amerických demokratů a také britské vlády. Volání demokratů po harmonogramu stažení z Iráku Larídžání považuje za "logické". Británie letos snížila svůj kontingent v Iráku o asi 2000 lidí a současných 5000 jejích vojáků se stáhlo na vojenskou základnu u Basry.

Larídžání je toho názoru, že jsou "Britové inteligentnější než Američané", protože dokázali svou strategii přizpůsobit situaci. sva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám