Hlavní obsah

Íránci před příchodem inspektorů vyklízejí základnu, tvrdí diplomaté

– Vídeň/Teherán
Novinky, rei

Íránská armáda vyklízí část zbrojního pracoviště na základně Parčín východně od Teheránu. Agentuře AP to ve středu řekli nejmenovaní diplomaté, podle nichž aktivitu vojáků naznačily poslední satelitní snímky. Írán tento týden uvedl, že mezinárodní jadernou inspekci vpustí i do Parčínu. Dosud inspektorům ve vstupu na pracoviště bránil.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek části základny Parčín, na kterou se soustředí pozornost inspektorů MAAE.

Článek

Jednání zástupců Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Íránu v nedávných týdnech dvakrát zkrachovala. Teherán odmítal inspektory vpustit právě do Parčínu, kde je údajně testován vysoce explozivní materiál. MAAE nemůže vyloučit spojení zdejšího programu s jaderným programem země.

Stanice CNN s odkazem na zdroje z MAAE uvedla, že poté, co Teherán v úterý oznámil změnu postoje a pozval inspektory do Parčínu, zachytily satelity v místě zvýšenou aktivitu, do níž byly zapojeny i nákladní vozy. „Írán nám neříká všechno, takový je můj dojem,“ komentoval situaci ředitel MAAE Jukija Amano.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Jaderní inspektoři usilují o prohlídku Parčínu, vzdáleného od íránského hlavního města necelých 30 kilometrů, od listopadu loňského roku. Tehdy MAAE ve své zprávě poprvé naznačila, že část íránského jaderného programu má vojenský charakter.

Inspektoři uvidí jen část základny

V úterý íránská vláda volání MAAE vyslyšela a oznámila, že na základnu inspektory vpustí, ovšem jen jednou. „Parčín je vojenskou základnou a vyřídit přístup na ni je časově náročné, proto nemohou být povoleny opakované návštěvy,“ uvedla podle MAAE íránská delegace ve Vídni. List New York Times k tomu dodal, že inspektoři navíc uvidí jen dvě z pěti částí základny, o které se zajímají.

Datum inspekce zatím nebylo stanoveno, MAAE zvažuje, zda podmínky Íránců přijme.

V sídle MAAE ve Vídni mezitím ve čtvrtek pokračovala jednání zástupců USA, Ruska, Číny, Francie, Německa a Velké Británie o budoucnosti rozhovorů s Íránem. Středeční jednání výsledek nepřinesla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám