Hlavní obsah

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

– Teherán/Bagdád • Aktualizováno

Írán zaútočil ve středu brzo ráno na síly pod vedením USA v Iráku, informovala americká armáda. Teherán podle ní odpálil více než tucet balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy. Pentagon potvrdil, že terčem útoku se staly letecká základna Ajn al-Asad v centrálním Iráku a základna v kurdském Irbílu na severu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Írán zaútočil raketami na iráckou základnu, kde jsou američtí vojáciVideo: Reuters

 
Článek

Podle zdroje AP Írán vypálil dohromady 15 raket, z nichž čtyři minuly cíl. Deset raket zasáhlo leteckou základnu Ajn al-Asad v západoirácké provincii Anbár a jedna základnu v Irbílu v poloautonomním kurdském regionu.

„Je jasné, že tyto rakety byly odpáleny z Íránu,” uvedl v noci na středu mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman. „Zatímco vyhodnocujeme situaci a naši reakci, podnikneme všechny nezbytné kroky k ochraně a obraně amerických vojáků, partnerů a spojenců v regionu,” ujistila americká armáda.

Nejmenovaný americký funkcionář v Pentagonu agentuře AP řekl že útok si vyžádal velmi málo obětí nebo vůbec žádné mrtvé a zraněné. Zjišťování obětí a škod však podle něj stále pokračuje.

Odplata za zabití Sulejmáního 

Íránská státní televize předtím informovala, že Írán odpálil na americká zařízení v Iráku včetně letecké základny Ajn al-Asad „desítky" raket země-země. Uvedla, že údery byly odplatou za zabití íránského generála Kásima Sulejmáního.

Americko-íránské vztahy a celkovou situaci na Blízkém východě v posledních dnech vyhrotilo zabití íránského generála Kásima Sulejmáního při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště. Írán Spojeným státům sliboval tvrdou odplatu.

Americké letectvo předvedlo zastrašující start desítek plně vyzbrojených strojů

Amerika

Íránské revoluční gardy podle agentury AP varovaly USA a jejich spojence v regionu před odvetnými údery za raketový útok v Iráku. Americký ministr obrany Mark Esper několik hodin před útokem, který byl zahájen kolem 1:30 místního času, prohlásil, že Spojené státy by měly očekávat odplatu ze strany Íránu.

Slovensko dočasně stáhlo z Iráku svých sedm vojáků, odcházejí i Němci

Blízký a Střední východ

Základna Ajn al-Asad, na níž jsou umístěny i americké síly, byla „zcela zničena”, tvrdí íránské revoluční gardy. Spojené státy velikost škod ještě nezveřejnily, teprve je upřesňují.

Televize Al-Majádín uvedla, že nad základnou přelétávaly americké vrtulníky a byly slyšet sirény. Po útoku byl na základně vyhlášen poplach.

Podle íránské televize Teherán hrozí „ještě ničivějšími odpověďmi” v případě nového amerického útoku.

Schwarzenberg: Zabít generála bez vyhlášení války je od Trumpa zločin

Domácí

Íránské revoluční gardy označily útok na základnu „obsazenou Američany za „naprostý úspěch v každém ohledu”.

Podle Trumpa je to zatím dobré

"Zatím je to moc dobré! Máme zdaleka nejsilnější a nejlépe vyzbrojenou armádu na světě!" napsal americký prezident Donald Trump na Twitteru a dodal, že na dnešní ráno chystá prohlášení. Situaci Trump sleduje a konzultuje se svým bezpečnostním týmem, uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Základnu Ajn al-Asad v prosinci 2018 navštívil i americký prezident Donald Trump.

„Smrt Americe.“ Všichni američtí vojáci jsou teroristé, uzákonil íránský parlament

Blízký a Střední východ

Čeští vojáci podle úterního sdělení českého ministerstva obrany zůstávají v Iráku na svých základnách, kde jsou přijata opatření k zajištění maximální bezpečnosti; podobné je to s policisty. V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi Severoatlantické aliance a v Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů; obě mise jsou nyní pozastavené.

Reklama

Výběr článků

Načítám