Hlavní obsah

Írán údajně obnoví některé jaderné aktivity

TEHERÁN

Írán je definitivně rozhodnut obnovit v pondělí některé své citlivé jaderné aktivity. Tento krok zdůvodňuje tím, že mu Evropská unie nepředložila své návrhy na řešení vyhrocené situace kolem íránského jaderného programu do dnešního odpoledne. Oznámila to v neděli agentura Reuters s odvoláním na vysokého íránského představitele.

Článek

"Protože jsme neobdrželi od EU její návrhy, s konečnou platností zítra obnovíme práci v (zařízení na obohacování uranu) v Isfahánu," řekl Reuters pod podmínkou anonymity její zdroj. Írán v neděli prostřednictvím mluvčího své Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alího Aghy Mohammádího oznámil, že pokud nedostane návrhy EU do dnešních 14:30 SELČ, obnoví v pondělí některé aktivity v Isfahánu.

Mohammádí nicméně slíbil, že Írán bude v rozhovorech s Evropskou unií pokračovat. Trojice zemí, které jménem EU vedou s Íránem jednání o řešení situace kolem jeho jaderného programu, krátce před vypršením ultimáta sdělila, že předloží Teheránu své návrhy na řešení situace do týdne. Británie současně vyzvala Írán, aby nepřistoupil k jednostranným krokům, které by jaderná jednání "velmi zkomplikovaly".

Jeden z hlavních íránských vyjednávačů Hasan Rúhání zároveň podle agentury IRNA uvedl, že Evropané navrhují Íránu záruky, že nebude napaden výměnou za zastavení procesu obohacování uranu. Návrh, o němž prý Evropané nyní diskutují, obsahuje podle Rúháního několik důležitých bodů jako "záruky zachování územní celistvosti, nezávislosti a národní suverenity Íránu" a "záruky neútočení proti islámské republice".

Tlak na EU

Původní termín pro předložení kompenzačních návrhů EU zněl 1. srpna. Německo, Francie a Británie v sobotu požádaly Teherán o prodloužení lhůty do 7. srpna, Írán to však odmítl.

Podle médií se tak Teherán snaží vyvíjet co největší tlak na Evropskou unii. EU a Spojené státy podezřívají Írán, že se snaží vyvíjet jaderné zbraně a hrozí, že pokud Teherán začne s obohacováním uranu, navrhne Radě bezpečnosti OSN sankce proti této islámské republice. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový a slouží pouze k výrobě energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám