Hlavní obsah

Írán rozšíří obohacování uranu, má materiál na desítky bomb

– TEHERÁN

Připojení Íránu ke klubu zemí s jadernou technologií v pondělí oznámil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Jeho předchůdce ajatolláh Hášemí Rafsandžání prohlásil, že v Natanzu byly úspěšně spuštěny první centrifugy k obohacování uranu. Zástupce šéfa íránského jaderného programu Mohammad Saídí ve středu dodal, že jeho země má v úmyslu dále zvětšovat rozsah obohacování uranu a použít k tomu 54 000 centrifug.

Článek

"Oficiálně oznamuji, že se Írán připojil ke klubu zemí vlastnících jaderné technologie," oznámil podle státní televize Ahmadínežád. "Je to výsledek nepoddajnosti íránského lidu," zdůraznil. Sdělil rovněž, že Írán usiluje o obohacování uranu na úrovni průmyslové výroby. Západ podle něj musí respektovat právo země na "mírovou" jadernou technologii.

"Uvedli jsme do provozu svou první kaskádu 164 centrifug, zaplnili jsme je plynem a získali průmyslový produkt obohaceného uranu," řekl předtím Rafsandžání.

Saídí dodal, že Irán chce postupně zvýšit počet centrifug až na 54 000.   "Rozšíříme obohacování uranu do průmyslových rozměrů," prohlásil Saídí s tím, že o tomto záměru byli informováni představitelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří jsou v těchto dnech na inspekci v Íránu. "Do konce letošního roku by mělo být v jaderném zařízení v Natanzu instalováno 3000 centrifug a postupně bude jejich počet zvyšován až na 54 000," uvedl Saídí.

Podle jeho slov bude toto množství dostatečné k tomu, aby si Írán sám vyráběl obohacený uran pro provoz 1000megawattové jaderné elektrárny, což je výkon dokončovaného reaktoru Búšeru.

Ve svém prohlášení tak nepřímo odmítl tlak OSN, požadující zastavení programu obohacování uranu.

Šéf íránského jaderného programu Golámrezá Ákázáde upřesnil, že Írán vyrobil 110 tun plynného hexafluoridu uranu (UF6), který je výchozím produktem pro výrobu obohaceného jaderného paliva. Diplomaté přitom už v únoru upozornili Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že Írán nashromáždil 85 tun UF6. Experti tvrdili, že takové množství by stačilo na výrobu více než desítky jaderných bomb.

"Mám tu čest oznámit, že jsme začali s obohacováním uranu na úroveň 3,5 procenta," prohlásil Ákázáde.

USA okamžitý zásah nechystají

USA pohrozily, že by mohly v OSN jednat o dalších krocích proti Teheránu. Rusko Írán vyzvalo, aby obohacováním uranu přerušil

Poslední stanoviska Íránu ke svému jadernému programu ukazují, že íránský režim se vydal "špatným směrem", a pokud v něm setrvá, Spojené státy budou jednat o možných nových krocích s dalšími členy Rady bezpečnosti OSN a Německem, uvedl v pondělí mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Rusko vyzvalo Írán, aby přerušil aktivity související s obohacováním uranu, a upozornilo ho, že se pohybuje "špatným směrem". Írán výzvu Ruska k zastavení práce na obohacování uranu odmítl. Zdůraznil, že jeho jaderný program nemůže být zastaven.

Írán: Jaderný program je zaměřen mírově

Írán navzdory všem výzvám, aby přestal obohacovat uran a ratifikoval dodatečný protokol ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní, trvá na tom, že bude na svém území v této činnosti pokračovat. Hájí se tím, že jeho nukleární program je výlučně mírově zaměřen. Spojené státy a EU ho však podezírají, že se rozhodl vyrobit atomovou zbraň, a porušil tak mezinárodní úmluvu o nešíření těchto zbraní, kterou přitom podepsal.

Evropská unie naposledy v pondělí vyzvala Írán, aby splnil všechny rezoluce Rady guvernérů MAAE a ukončil obohacování uranu včetně výzkumných aktivit, protože jedině tak bude možné obnovit jednání o íránském jaderném programu.

Krize kolem íránského jaderného programu

  • 16. června 2003 - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) obvinila Teherán, že neplní závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). V září odhalily inspekce MAAE, že Írán dlouhá léta tajně obohacoval uran.
  • 21. října 2003 - Írán se zavázal dočasně přestat obohacovat uran a v prosinci 2003 podepsal dodatečný protokol k NPT.
  • 24. února 2004 - Inspektoři MAAE našli v Íránu nové důkazy jaderných aktivit, o kterých Teherán dosud neinformoval.
  • 22. listopadu 2004 - Írán dočasně zmrazil veškeré operace související s obohacováním uranu. Odvrátil tak projednání svého jaderného programu v Radě bezpečnosti OSN.
  • 15. května 2005 - Íránský parlament přijal zákon zavazující vládu k výrobě jaderného paliva, a tím i obohacování uranu.
  • srpen 2005 - Irán obnovil činnost v provozu na zpracování uranu u Isfahánu. Jako nepřijatelný odmítl návrh EU na řešení problému kolem svého jaderného programu.
  • 10. prosince 2005 - Írán se zavázal po dobu rozhovorů o svém jaderném programu nepokračovat v obohacování uranu.
  • 10. ledna 2006 - Írán obnovil výzkum jaderného paliva, údajně pro mírové účely, ale podle EU tím porušil dohody.
  • 8. března 2006 - MAAE po projednání poslední zprávy svého šéfa Muhammada Baradeje definitivně rozhodla, že problém íránského jaderného programu předloží Radě bezpečnosti OSN.

V Íránu jsou nyní inspektoři MAAE, kteří kontrolují jaderná technologická střediska. Šéf MAAE Muhammad Baradej má za dva týdny informovat Radu bezpečnosti OSN o tom, zda Teherán poslechl výzvu RB k opětovnému zmrazení aktivit spojených s obohacováním uranu, které jsou považovány za krok k získání jaderné zbraně.

Reklama

Související články

Írán prý bude mít jadernou techniku za rok

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu prohlásil, že jeho země by mohla mít jadernou technologii do jednoho roku. Svou řeč směřoval jako odpověď...

Výběr článků

Načítám